Sprva je bilo za nastop na dirki za VN Velike Britanije prijavljenih kar pet Slovencev, a so trije nastop odpovedali. Klemen Gerčar (MXGP) je po ponovni operaciji kolena šele nedavno okreval, na prvih treningih z motorjem pa je ugotovil, da še ni dovolj dobro pripravljen za dirkanje na vrhunski ravni. Maks Mausser je imel potrjen nastop v MX2, a je nedavno grdo padel na treningu in se poškodoval, zato je moral varovanec Bogomirja Gajserja preklicati udeležbo na dirki na Otoku in tudi na nekaj naslednjih. Luka Milec je bil prijavljen v razredu EMX250, vendar ima še vedno poškodovano koleno, zato v Angliji ne bo mogel nastopiti.

Lani peti na VN Velike Britanije

Na progo s trdo podlago in krogom dolžine 1950 metrov ima Tim Gajser lepe spomine, saj je na njej zmagal leta 2016 – v sezoni, v kateri je prvič postal tudi svetovni prvak v MXGP. V Angliji je bil 22-letni šampion iz Pečk pri Makolah najhitrejši v obeh vožnjah in je osvojil maksimalnih 50 točk. Leto kasneje dirke ni bilo v koledarju za SP, lani je bil najhitrejši Nizozemec in kasnejši svetovni prvak Jeffrey Herlings, Gajser pa je končal na petem mestu, a z enakim številom točk kot tretjeuvrščeni Francoz Romain Febvre in četrtouvrščeni Belgijec Clement Desalle.

Letošnjo sezono je Gajser začel z drugim mestom na uvodni preizkušnji za VN Patagonije v Argentini, kjer je v obeh vožnjah zaostal le za skupnim zmagovalcem, Italijanom Antoniom Cairolijem. In to kljub bolečinam po padcu v kvalifikacijah dan pred uradno dirko. Medtem ko je bil Tim zadovoljen, je njegov oče in trener Bogomir (dirke ni spremljal na prizorišču, ampak na televizijskem zaslonu v Sloveniji) dejal, da to, kar je pokazal na tekmi, še vedno ni tisto, kar je kazal na treningih. Tim Gajser bo imel ta konec tedna priložnost za 33. stopničke v razredu MXGP, pred dirko pa pravi: »Proga v Matterley Basinu mi je zelo všeč. Tako kot na vsaki dirki bom tudi tokrat dal vse od sebe, poskušal čim bolj uživati na motorju in voziti tako, kot najbolje znam. Če bo vse tako, kot je treba, bo prišel tudi dober dosežek.«

Brez Herlingsa in Febvreja

Od najboljše trojice na lanski dirki v Matterley Basinu ne bo kar dveh motokrosistov, zmagovalca Herlingsa in tretjeuvrščenega Francoza Romaina Febvreja, bo pa nastopil lani drugouvrščeni Cairoli. Aktualni svetovni prvak Herlings je sicer na uradnem seznamu prijavljenih voznikov, vendar naj po zlomu stopala in operaciji še ne bi bil nared za dirkanje. Febvre je grdo padel v drugi vožnji uvodne dirke sezone v Argentini in si poškodoval gleženj, zato naj bi bil po prvih napovedih zdravnikov s stez odsoten vsaj šest tednov.

Mladi Slovenec Jan Pancar bo imel v razredu EMX250 težko delo že v kvalifikacijah, saj je prijavljenih več kot 90 voznikov, na dirko pa se bo uvrstilo zgolj 40 najhitrejših. Kvalifikacije v vseh razredih bodo danes, uradna dirka v elitnem razredu MXGP pa jutri: prva vožnja ob 13.15, druga ob 16.10.