Protestniki, ki jih je zbrala Zveza društev Moja Mura je skupaj s podporniki kampanje Rešimo Muro! so na Trgu republike izrazili eno zahtevo: »Izpolnite obljube iz koalicijske pogodbe in podjetju Dravske elektrarne Maribor odvzemite koncesijo za gradnjo HE na Muri!«

Iz Pomurja se je v Ljubljano z organiziranimi avtobusi pripeljalo 100 ljudi, iz Zasavja so se jim pridružili borci za Savo, gibanje Mladi za podnebno pravičnost in številni drugi pa so se jim pridružili v Ljubljani, so v izjavi za javnost sporočili podporniki kampanje.

»Če se mora toliko ljudi pripeljati v Ljubljano iz Pomurja, je to jasen znak, da je Šarec podpisal koalicijsko pogodbo s figo v žepu, da mu niti približno ni mar za nas in naše interese. Dovolj je bilo slepomišenja in skrivalnic, dovolj je bilo izkoriščanja ljudstva za interese kapitala, dovolj je bilo 30 let agonije za prosto tekočo Muro,« je ob protestu povedal predsednik Zveze društev Moja Mura Samo Tuš.

Osnutek uredbe se je zataknil pri Bratuškovi

S protestniki se je pred parlamentom srečal Simon Zajc z ministrstva za okolje in prostor, ki je poudaril, da so zavezani prostorekoči Muri, da pa se je osnutek uredbe trenutno zataknil pri ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek.

»Našo prihodnost kroji Alenka Bratušek. Državljane mora resno skrbeti, kako ignorantsko in samopašno se obnaša ministrstvo za infrastrukturo,« je na protestu povedala vodja Muzeja norosti Trate Sonja Bezjak.

Uredbo, s katero bi vlada zahtevo uresničila, je ministrstvo za okolje in prostor pripravilo še pod vodstvom Jureta Lebna in jo poslalo v javno obravnavo, ki se je končala konec februarja. Po opozorilih Zveze društev Moja Mura so že potekli tudi zakonsko določeni trije tedni medresorskega usklajevanja, v katerih naj bi pripravili predlog »uredbe o prenehanju veljavnosti uredbe o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Mure od Sladkega Vrha do Veržeja« za potrditev na vladi.