Ker vlada tudi včeraj ni sprejela uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor (DEM) odvzela koncesijo za osem hidroelektrarn na Muri, Zveza društev Moja Mura napoveduje protestni shod. Tako imenovani štrajk za Muro se bo začel danes ob 10.30 na Trgu republike v Ljubljani, po kakšni uri pa se bodo protestniki podali proti poslopju vlade, kjer nameravajo predati svojo zahtevo.

Čas slepomišenja se je iztekel

Ta je le ena: odvzem koncesije za hidroelektrarne na Muri. Uredbo, s katero bi vlada zahtevo uresničila, je ministrstvo za okolje in prostor pripravilo še pod vodstvom Jureta Lebna in jo poslalo v javno obravnavo, ki se je končala konec februarja. Po opozorilih Zveze društev Moja Mura so že potekli tudi zakonsko določeni trije tedni medresorskega usklajevanja, v katerih naj bi pripravili predlog »uredbe o prenehanju veljavnosti uredbe o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Mure od Sladkega Vrha do Veržeja« za potrditev na vladi.

Čas neaktivnosti, zavlačevanja in slepomišenja izvoljenih predstavnikov ljudstva se je iztekel, poudarjajo. »Vlečejo nas za nos in se sprenevedajo. 22. marca gremo v Ljubljano, kjer bomo jasno povedali, da je dovolj tridesetletnega šikaniranja prebivalcev ob Muri. Zahtevamo samo svoje pravice in ničesar na škodo drugih. Prosili smo in se dogovarjali, zdaj pa zahtevamo, da se norost gradnje hidroelektrarn na reki Muri za vedno ustavi,« pravi predsednik zveze društev Samo Tuš.

Šarec: Ministrstvo dela vse za zaščito Mure

V kabinetu predsednika vlade zagotavljajo, da ministrstvo za okolje in prostor še naprej dosledno zasleduje cilj koalicijske pogodbe, to pa je zaščita reke Mure pred gradnjo hidroelektrarn. V zvezi s tem vodi tudi vse nujne postopke. »Bistven korak v tej smeri je ustavitev postopka sprejema državnega prostorskega načrta, ki je podlaga za gradnjo hidroelektrarn in je trenutno v medresorski obravnavi,« so sporočili iz kabineta in pojasnili, da uredbe, ki dravskim elektrarnam dovoljuje izkoriščanje Mure v energetske namene, niti ni mogoče izvajati, dokler hidroelektrarne niso zgrajene. Predlog o razveljavitvi te uredbe je tudi po pojasnilih iz kabineta predsednika vlade še vedno v medresorskem usklajevanju. Vlada bo o njem odločala, ko bo usklajen z vsemi resorji. »Pripravljeno je tudi gradivo za razveljavitev odločbe o določitvi koncesionarja iz leta 2006, ki gre prav tako v postopek medresorskega usklajevanja,« so še dodali v kabinetu.