Pobudo za kulinarični dogodek je leta 2015 dalo francosko ministrstvo za zunanje zadeve, po vpisu tradicionalnega francoskega obroka na Unescov seznam svetovne nematerialne dediščine, so sporočili s francoskega veleposlaništva v Ljubljani.

V globalnem kulinaričnem dogodku je lani sodelovalo več kot 3000 restavracij iz 150 držav. Med njimi je bilo tudi 11 restavracij in gostinskih ter turističnih šol iz Slovenije.

Letos se to število še povečuje, saj se dogodku pridružuje 13 akterjev iz Slovenije - Lectar in Vila Podvin iz Radovljice, Hotel Evropa Celje, Vila Herberstein iz Velenja, ljubljanske restavracije Vander, Manna, Kult 316 ter Srednja šola za gostinstvo in turizem v Ljubljani, Planika iz Ljubna ob Savinji, Restavracija Sedem iz Maribora, gostilna Danilo iz Reteč, Galerija okusov iz Petrovč ter Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono pri Vipavi.

Preplet francoske in slovenske kuhinje

Kuharski mojstri izbranih restavracij in gostinskih šol bodo danes svojim gostom pripravili posebno večerjo kot preplet francoske in slovenske kuhinje. Organizatorji dogodka tokrat, peto leto zapored, v ospredje postavljajo francosko pokrajino Provansa in njene specialitete.

Francoska gastronomija bo v ospredju tudi v rezidencah francoskih veleposlanikov po svetu. Pobudi se bo tako pridružila francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari, ki bo za povabljene goste priredila francosko večerjo.

V okviru kulinaričnega dogodka bo Francoski inštitut v Sloveniji tudi letos izpeljal tekmovanje v pripravi francoskih slaščic Zlati makron. Lani se je v pripravi francoskih slaščic pomerilo 32 osnovnih in srednjih šol iz Slovenije. Ferrarijeva bo obiskala tudi Srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Ljubljani, kjer bodo učenci pripravili posebno francosko kosilo.