European Food Summit bo potekal od 16. do 19. marca. V soboto se bo v ambientu ljubljanskih Križank odvila predpremiera Odprte kuhne, sledil bo Gourmet Ljubljana Crawl, ki bo udeležence popeljal mimo šest različnih kulturnih hramov in znamenitosti Ljubljane, ki se bodo za to priložnost spremenile v pop-up kulinarične postojanke.

V nedeljo se bo odvila I Feel Slovenia kulinarična tura za tuje novinarje, Krvavec pa bo gostil dogodek Gourmet na snegu ter I Feel Slovenia večerjo na zajli.

V ponedeljek bosta sledila strokovni simpozij in doživljajska večerja na Ljubljanskem gradu, v torek pa se dogajanje znova seli na Krvavec. Tam bo najprej potekal Argeta Exclusive zajtrk, nato pa bodo sledili Audi Gourmet Pokal, Gourmet na snegu in Apres Ski zabava.

Vrhunec European Food Summita je simpozij, ki bo letos potekal pod naslovom Hrana - most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov. Pripravljajo ga v sodelovanju s kuharsko mojstrico Ano Roš, kurator simpozija je Andrea Petrini. Slednji velja za enega ključnih akterjev številnih svetovnih kulinaričnih projektov in spada med najvplivnejše osebe v gastronomiji. »Veseli me, da v Slovenijo prihajajo zvezdniška imena svetovne gastronomije, saj to pomeni, da je že prepoznana kot resen igralec na tem prizorišču. European Food Summit ob uglednih mednarodnih gastronomskih strokovnjakih in kuharskih mojstrih gosti tudi vrhunske slovenske šefe z Ano Roš na čelu ter pomembno pripomore k uveljavljanju naše dežele kot destinacije za petzvezdična kulinarična doživetja,« je povedala direktorica STO Maja Pak.

Korenine dogodka European Food Summit segajo v leto 2009, ko je slovenski vinar Danilo Steyer organiziral prvo smučarsko tekmo gostincev in vinarjev na mariborskem Pohorju. Naslednji korak je bil dogodek Gourmet Cup, ki ga je Jezeršek gostinstvo leta 2016 pripravilo na Krvavcu.

Dogodek je v naslednjih letih prerasel v Gourmet Cup Ljubljana, ki je poleg smučarske tekme in gurmanskega razvajanja na snegu lani prvič ponudil tudi strokovno-izobraževalno konferenco pod vodstvom Ane Roš in s številnimi priznanimi domačimi in mednarodnimi gosti.

Letošnji dogodek bo potekal pod imenom European Food Summit. Poslanstvo dogodka je postati najpomembnejši evropski kulinarični dogodek in edinstvena platforma, ki soustvarja trajnostno prihodnost Evrope ter skozi lastno gastronomsko identiteto promovira Slovenijo kot pomembno gastronomsko regijo in Ljubljano kot svojo kulinarično prestolnico. »V Ljubljani bomo tako na enem mestu združili velike ume s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta, ki nas bodo skozi svoje zgodbe navdahnili k naprednemu razmišljanju in delovanju v prid boljše in trajnostne prihodnosti,« obljubljajo organizatorji.