Bajde od novembra lani, ko je bil na ponovljenem sojenju pravnomočno obsojen, prestaja 25-letno zaporno kazen, ker je umoril svojo partnerico.

Na prvem sojenju je celjsko okrožno sodišče sicer menilo drugače in ga obsodilo zgolj za uboj na 13 let zapora. A so višji sodniki sodbo razveljavili in zahtevali novo sojenje. V ponovljenem sojenju je sodišče marca lani Bajdeta spoznalo za krivega umora in ga obsodilo na 25 let zaporne kazni. Novembra lani je višje sodišče sodbo potrdilo, Bajde pa se je moral iz pripora preseliti v zapor.

Februarja letos je Bajdetova obramba na vrhovno sodišče vložila dve zahtevi za varstvo zakonitosti. V prvi predlaga razveljavitev sodbe in novo sojenje, ob tem pa prekvalifikacijo kaznivega dejanja iz umora v uboj. V drugi zahtevi pa se je obramba med drugim osredotočila na zaplete glede izbire odvetnika in na to, da sodišče Bajdetu naj ne bi ni omogočilo zakonsko določenega 72-urnega roka za pripravo zaključne besede, da bi temeljito preučil obsežen kazenski spis, poroča Večer.