Devetindvajsetletni Klemen Rajnar, ki je septembra lani zaradi posilstva dobil tri leta in pol zapora, je že na prostosti. Višji sodniki so namreč pred kratkim sodbo razveljavili in odredili novo sojenje. Kot je povedal eden od njegovih zagovornikov Miloš Zarić, obrazložitve višjih sodnikov obramba še ni dobila, za zdaj so jim poslali le sklep o odpravi pripora.

O podrobnostih za zaprtimi vrati

Rajnar je bil obtožen, da je 26. januarja predlani malo pred pol eno zjutraj v stanovanju v Ljubljani 19-letno dekle najprej začel otipavati, nato pa ji storil silo. Bil naj bi grob, jo med drugim držal za vrat, ona pa prešibka, da bi se mu uprla, čeprav ga je odrivala in mu jasno povedala, da z njim nikakor noče biti intimna. Sojenje je zaradi zaščite oškodovanke potekalo za zaprtimi vrati ljubljanskega okrožnega sodišča, za javnost je bilo dostopno le v fazi predobravnavnega naroka in ob izreku sodbe. Zapletlo se je sicer že pred glavno obravnavo, ker je dekle prijavo umaknilo, tožilstvo pa podvomilo, da je umik iskren, in nadaljevalo pregon po uradni dolžnosti. Na predobravnavnem naroku je žrtev razložila, da je izjavo o umiku napisala prostovoljno, hkrati pa priznala, da je bila tedaj v stiku z Rajnarjevo prijateljico, ki jo je k temu pozvala.

Tožilstvo je o iskrenosti umika prijave podvomilo tudi zato, ker je v uradnih zaznamkih policija zapisala, da je Rajnar ob aretaciji prijatelju zavpil, naj »poskrbi, da bodo punce umaknile prijavo«. Prav tako naj bi med zaslišanjem dejal, da odvetnika ne potrebuje, ker bo prijava tako ali tako umaknjena. Obramba si je prizadevala, da bi te obremenjujoče uradne zaznamke izločila iz sodnega spisa. Opozarjala je, da so ob aretaciji policisti Rajnarja vidno poškodovali in ga nato zaslišali, ne da bi mu prej ponudili zdravniško in odvetniško pomoč.

Toda sodišče je na koncu odločilo, da sporna dokumentacija ostaja v spisu. Sledili so zagovor in pričanja oškodovanke ter številnih drugih prič, kaj so povedale, ostaja tajno. Javna je bila šele razglasitev sodbe, ko je predsednica senata Metka Bergant Debevec prebrala, kaj je Rajnar nezakonitega storil in kakšno kazen je dobil, pri čemer je poudarila, da je bila odločitev članov senata o krivdi soglasna. Utemeljevanje razlogov za takšno odločitev pa je spet potekalo za zaprtimi vrati.

V priporu že več kot dve leti

Rajnarja so priprli že dan po domnevnem posilstvu, ob razglasitvi sodbe pa so mu pripor zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšali do pravnomočnosti sodbe. Višji sodniki, ki so zdaj pritožbama zagovornikov na sodbo ugodili, so odločali tudi o nadaljnji upravičenosti pripora. Kot so zapisali, je utemeljen sum, da je storil kaznivo dejanje, kljub razveljavitvi še vedno podan in izhaja iz pravnomočne obtožnice. Prav tako upoštevaje Rajnarjevo predkaznovanost zaradi različnih kaznivih dejanj z elementi nasilja (med drugim je bil že obsojen zaradi poskusa uboja, roparske tatvine in povzročitve lažje poškodbe) in težo ter naravo kaznivega dejanja, ki mu ga očitajo v konkretnem primeru, še vedno obstaja nevarnost ponovitve. »Pač pa senat ocenjuje, da glede na višino kazni, ki mu je bila izrečena v prvem postopku (tri leta in šest mesecev), in glede na to, da je v priporu že več kot dve leti, pripor ni več sorazmeren omejevalni ukrep. Zato je pritožbeno sodišče sprejelo odločitev, da se pripor odpravi in obtoženec nemudoma izpusti na prostost,« so zapisali na višjem sodišču.