Od 600.000 minut v letošnji sezoni angleškega prvenstva, so jih angleški nogometaši odigrali vsega 179.000. To znaša le 30,2 odstotka celotnega igralnega časa, kar je skoraj dva odstotka manj kot ob zadnjem reprezentančnem premoru lanskega oktobra. Po poročanju angleških medijev, se je na uvodu sezone domačinom najbolje godilo pri Burnleyju, kjer so igrali približno 70 odstotkov igralnega časa, sledila pa sta mu Bournemouth in Everton (okoli 50 odstotkov).

A le pet mesecev pozneje je slika precej drugačna. Po podpisu Kolumbijca Jeffersona Lerme in Norvežana Josha Kinga je delež odigranih minut angleških nogometašev v moštvu Bournemoutha padel na vsega 36,9 odstotka, s tretjega na peto mesto po tem statističnem dejavniku pa je padel tudi Everton.

A položaj je še veliko resnejši v drugih klubih. Novinec v angleški izbrani vrsti Callum Hudson-Odoi je na primer le eden od štirih Angležev, ki so letos zaigrali za Chelsea, identična pa je situacija tudi v Wolverhamptnu. Da je težava resna, je že pred časom opozoril tudi angleški selektor Gareth Southgate. »Vse skupaj je neverjetno. Lani je povprečje znašalo 33 odstotkov, zdaj pa se je še znižalo. Nihče mi ne more reči, da bodo nogometaši dobili priložnost, če so dovolj dobri. To ni res. Ogromno je igralcev, ki si zaslužijo zaigrati,« je dejal nekdanji angleški reprezentant.