Če bi naključnemu ljubitelju nogometa zadnje poldrugo desetletje iz neznanega razloga preprečili dostop do kakršnih koli informacij, povezanih z angleškim prvenstvom, bi bil prepričan, da bo jutrišnja tekma med Arsenalom in Manchestrom Unitedom odločilna v boju za naslov prvaka. Med sezonama 1995/96 in 2003/04 je eden od njiju namreč prav vsakič osvojil prvenstvo, potem pa je najprej »poniknil« Arsenal, ki na vrhu ni bil že vse od zadnje omenjene sezone, medtem ko se United, z naskokom najuspešnejši klub od ustanovitve premier lige, saj ima skupaj več naslovov (13) kot vsi preostali klubi skupaj (9), »išče« od odhoda legendarnega trenerja Alexa Fergusona. Torej zadnjih pet sezon in v aktualni, v kateri se je sicer zdel že povsem izgubljen, a se je po menjavi na trenerski klopi in prihodu Oleja Gunnarja Solskjearja namesto Joseja Mourinha našel in se zdaj bori za mesta, ki vodijo v ligo prvakov. Pri čemer je eden njegovih glavnih tekmecev ravno Arsenal.

Da, oba kluba sta vmes padla v položaj, v katerem se namesto za prvo borita za četrto mesto. In to za tem, ko sta bila med sezonama 2000/01 in 2013/14 oba hkrati vsakič člana evropske elite, v zadnjih petih pa nato istočasno le še enkrat, pri čemer je veliko vprašanje, ali se bosta oba vanjo prerinila tudi za naslednjo sezono. No, vsaj kar zadeva uvrstitve skozi prvenstvo, v katerem ima devet krogov pred koncem četrti United 58 točk, peti Arsenal točko manj, šesti Chelsea pa s tekmo manj 56 in bi ob zmagi na zaostali tekmi z Brightonom oba že pahnil iz »cone« lige prvakov. Je pa res, da je blizu tudi Tottenham, ki ima na tretjem mestu 61 točk, tako da se bo za dve preostali mesti v ligi prvakov odločalo v krogu teh štirih klubov. Prvi dve sta pač že oddani Manchestru Cityju in Liverpoolu, imata pa ob tem tako Arsenal kot United še »rezervno«, precej težjo pot – prvi prek osvojitve letošnje lige Evropa, drugi pa lige prvakov.

A pustimo špekulacije ob strani. Vloga gostitelja jutri daje prednost Arsenalu, izjemna forma pa Unitedu. Topničarji so v tej sezoni na domačem igrišču namreč doživeli le en poraz in so ob dveh remijih 12-krat zmagali, rdeči vragi pa od menjave trenerja v prvenstvu sploh še niso izgubili in so na 12 tekmah pod vodstvom Solskjaerja vknjižili kar 10 zmag in remija. S tem so v tem obdobju celo daleč najuspešnejši klub v ligi, saj so zbrali 32 od možnih 36 točk, kar je pet več tudi od vodilnega mestnega tekmeca Cityja, pa 7 več od Liverpoola ter kar 9 več od Arsenala. In se zaradi tega sploh znašli v položaju, v katerem so, zaradi česar je takoj po fantastičnem uspehu proti PSG v ligi prvakov Solskjaer začel svoje igralce miriti in jih opozoril, da jih v Londonu čaka »tekma sezone«.

Na njej še naprej ne bo mogel računati na vrsto poškodovanih igralcev: Valencio, Darmiana, Lingarda, Mato, Herrero, Matića, Sancheza, vprašljiva pa sta še Jones in Martial. No, je pa omenjena zmaga proti PSG Unitedu zagotovo dala dodatnega zagona, Arsenalu pa prva tekma osmine finala lige Evropa v gosteh proti Rennesu (poraz 1:3) precej skrbi. Jih ima pa zato trener Unai Emery nekaj manj s poškodbami, saj naj bi manjkali »le« Holding, Wellbeck in Bellerin, medtem ko je Torreira kaznovan.