»Namera za povečanje proizvodnje za druge stranke je eno v sklopu naših prizadevanj za ohranitev kar najvišje konkurenčnosti naših proizvodnih operacij v Veliki Britaniji,« so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v izjavi zapisali pri Toyoti.

S proizvodnjo novega hibridnega avtomobila naj bi začeli v drugi polovici prihodnjega leta.

Prvi mož Toyote Akio Toyoda je že večkrat javno opozoril, da se morajo Velika Britanija in ostale članice EU na vsak način izogniti scenariju, ko bi Velika Britanija iz unije izstopila brez dogovora o prihodnjih odnosih. To bi imelo po njegovem mnenju namreč uničujoče posledice za avtomobilsko industrijo.

Brexita sicer vsaj za zdaj sploh ne bo, saj je britanska premierka Theresa May danes zaprosila EU za preložitev izstopa iz povezave do 30. junija.

Toyota ima težave tudi na ameriškem trgu

Na Otoku imajo svoje proizvodne obrate tako Toyota kot tudi Nissan in Honda, njihove tovarne pa so tesno vpete v logistične in dobavne verige v EU. Odsotnost dogovora o prihodnjih gospodarskih odnosih med Veliko Britanijo in EU, ki bi zagotavljal nadaljevanje čim bolj neoviranega toka blaga, bi imela zato po Toyotinih besedah uničujoče posledice za avtomobilski sektor. Prišlo bi namreč do ukinjanja proizvodnje, padca prodaje in tudi rasti cen avtomobilov zaradi dviga proizvodnih in transportnih stroškov.

Težave ima Toyota tudi na ameriškem trgu, kjer je bila v preteklosti večkrat tarča ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki ji očita, da bi morala v ZDA proizvesti večji delež na ameriškem trgu prodanih vozil.

Pred dnevi so iz družbe sporočili, da bodo v prihodnjih petih letih na ameriškem trgu investirali 13 milijard dolarjev (11,35 milijarde evrov), in ne 10 milijard dolarjev, kot so načrtovali sprva. Te dodatne investicije v proizvodnjo v več ameriških zveznih državah so po njihovih navedbah dokaz, da so dolgoročno zavezani proizvodnji tam, kjer prodajajo.