Predstavljene vaje bodo popestrile čas v pisarni, kar je pa še bolj pomembno, lahko pomagajo zmanjšati ali odpraviti napetost v mišicah, ki je posledica sedentarnega načina življenja.

Če že čutite bolečine v mišicah in sklepih, se raje zglasite pri zdravniku oz. strokovnjaku s tega področja in naj vam le-ta poda strokovno mnenje glede tega, kaj je najbolj primerna terapija za vaše stanje. Vaje, ki vam jih bom predstavil, lahko pomagajo, niso pa čudežne in pred pričetkom izvajanja se vedno posvetujte z zdravnikom.

Preden predstavim vaje, bi vas rad opozoril na eno največjih ovir, ki vam lahko prepreči izvedbo le-teh, in sicer preslišati morate svoje lastno vprašanje »Kaj si bodo drugi mislili?«. Vaje izvajajte ne glede na to, kakšno mnenje bodo o tem imeli vaši sodelavci ali drugi mimoidoči. Edino, kar šteje je vaše počutje ter telesno stanje in s temi vajami boste izboljšali oboje.

VAJA #2 – ODPIRANJE IN ZAPIRANJE PRSNEGA KOŠA

Z drugo vajo naslovimo krepitev mišic v zgornjem delu hrbta ter ramenskega obroča, istočasno pa ohranjamo ali izboljšamo gibljivost hrbtenice. Roke položimo v višino ušes ter popolnoma odpremo prsni koš, tako da s komolci tiščimo nazaj, kolikor je le možno, vendar še vedno z občutkom, saj ne smemo čutiti nikakršne bolečine v sklepih. Iz tega položaja se spustimo oz. zapremo v spodnji položaj, kjer zvijemo zgornji del hrbtenice, močno stisnemo mišice trupa (natančneje trebuha) ter s komolci tiščimo skupaj. Pri tej vaji je pomembno tudi pravilno dihanje, in sicer, ko se odpremo naredimo globok vdih skozi nos, nato z zapiranjem dolgo izdihujemo skozi usta (predstavljajte si, da počasi izdihujete skozi slamico). Po občutku izvedite med 5 in 10 ponovitev.

Za konec naj omenim še to, da morate izvajati vaje, da bi vam lahko koristile. Ni dovolj, da samo vemo, da je nekaj koristno za naše počutje, stopiti moramo v akcijo in z nekaj volje, truda in časa si lahko pomagamo vzdrževati tako kvaliteto kot tudi kvantiteto našega življenja.

Za več informacij mi lahko pišete na info@kondicijska-vadba.si. Obiščete lahko tudi mojo spletno stran.

Bodite OPTImalni.

Adi M.