Mogoče ste ena tistih oseb, ki redno trenira 3 do 5-krat tedensko, pa se kar ne morete znebiti občutka, da nekaj manjka, saj kljub rednemu treniranju čutite napetost ali celo bolečine v mišicah ter sklepih. Lahko, da spadate v tisto populacijo, ki nikakor ne najde časa za redno treniranje in se temu primerno tudi počutite, saj šibkost v mišicah ne omogoča pravilne drže in precej bremena prevzamejo sklepi, kar pa ni njihova naloga.

Ne glede na to, v katero skupino spadate, je nekaj popolnoma jasno, in sicer, da našemu telesu ustreza redno gibanje. Ločiti moramo med pojmoma »trening« in »gibanje«. Ko treniramo, gre za načrtovano aktivnost, s katero želimo doseči zastavljeni cilj in temu primerno izvajamo določeno vajo ali sklop vaj, za katere verjamemo, da nam bodo pomagale najhitreje in učinkovito doseči rezultat. Gibanje, po drugi strani, pa je vsak gib, katerega izvedemo tekom dneva – vstajanje iz postelje, umivanje zob, oblačenje, hoja ali kolesarjenje v službo, premagovanje stopnic, sprehajanje psa, igranje z mačko, lovljenje »tamalih« po dvorišču, pospravljanje posod, vrtnarjenje, košnja trave...

Potrebujemo več gibanja

Glede na zgornjo klasifikacijo treniranja in gibanja lahko hitro ugotovimo, da večini populacije današnji način življenja teži k olajšanju gibanja, kar privede do tega, da nam začne le-tega precej primanjkovati. Pisarniško delo, avto, avtobus, kavč, TV, telefon in vsa (ostala) avtomatizacija nam omogoča precej telesne »lenobnosti« pa čeprav nam možgani medtem delujejo »s polno paro«. Osem, deset ali več ur sedenja oziroma ne-gibanja na dan žal ne moremo izničiti samo s treniranjem, pa tudi če gre za rednih 5 ur treninga na teden. Nemalokrat se zato čudimo, ko na naših telesih začutimo posledice, ki so tipične za neaktivne posameznike in posameznice, pa čeprav redno »švicamo« na treningih.

Torej, ali sploh obstaja rešitev? Seveda obstaja! Če vemo, da nam primanjkuje gibanja, skušamo le-tega nekako »pretihotapiti« v naš sedanji življenjski slog. Moj nasvet je, da se v vsakdan vključi več hoje. Lahko gre za 10 do 30-minutni sprehod pred ali po delovnem času, ali pa se ga vključi v oziroma med dnevne obveznosti, kot na primer:

• Na toalete hodi v spodnje ali zgornje nadstropje od tistega, v kateri se nahaja tvoja pisarna;

• Po kavo skoči v oddaljenejši avtomat ali kavarno;

• Izogni se dvigalu ali tekočim stopnicam in pojdi po stopnicah – če si previsoko pa to naredi vsaj za 1 ali 2 nadstropja ter nato uporabi dvigalo;

• Parkiraj dlje od vhoda;

• Hodi v službo, če imaš to možnost (tudi ni potrebno vsak dan, za začetek naj bo to vsaj 1-krat na teden).

• Če začnete upoštevati vsaj enega od zgornjih nasvetov glede hoje, boste v enem letu precej izboljšali svojo kalorično porabo in to nikoli ni slaba ideja.

Za več informacij mi lahko pišete na info@kondicijska-vadba.si. Obiščete lahko tudi mojo spletno stran.

Bodite OPTImalni.

Adi M.