Alan Krueger se je rodil v New Jerseyju leta 1960, iz ekonomije pa je doktoriral na Harvardu leta 1987. Znan je bil po svojih empiričnih raziskavah vplivov nizkih dohodkov na družbo in med drugim ugotovil, da so trditve, da povišanje minimalne plače povečuje brezposelnost, navadna neumnost.

Krueger je predaval ekonomijo na univerzi Princeton od leta 1987, vmes pa je občasno delal za vlado. Pri Billu Clintonu je bil leto dni glavni ekonomist ministrstva za delo, pri Obami pa najprej pomočnik finančnega ministra, od leta 2011 pa glavni ekonomist Bele hiše oziroma uradno predsednik Sveta gospodarskih svetovalcev Bele hiše.

V finančnem ministrstvu je v letih 2009 in 2010 zagovarjal stimulacijsko proračunsko porabo za hitrejši izhod iz krize, kar so kongresni republikanci blokirali iz političnih razlogov. Zagovarjal je pomoč majhnim podjetjem in razne programe, kot je bil tisti, ki je bil znan kot »gotovina za stare škatle«, ko je vlada nekaj časa od državljanov odkupovala stare avtomobile, da bi s ceste spravili onesnaževalce okolja.

Bil je razgledan intelektualec

Krueger je bil razgledan intelektualec, ki pa ni slonel na teorijah, ampak je zadeve rad preveril. Posebej se je posvečal ekonomiji delovne sile, razumel je javne finance, okolje, izobraževanje in sodobni čas.

Med drugim je raziskoval, kako cene glasbenih koncertov rastejo hitreje kot cene zdravstvenih storitev, ugotovil je, da so mednarodni teroristi v bistvu visoko izobraženi premožni ljudje in ne obupani reveži. Dokazal je, da otroci dosegajo veliko boljše uspehe v manjših razredih, znan pa je po tako imenovani teoriji oziroma krivulji Velikega Gatsbyja o nevarnostih naraščanja razlik v dohodkih.

Obama je v sožalni izjavi spomnil, da je bilo gospodarsko okrevanje ZDA v polnem teku že pred letom 2017, k čemur so pomagali šolani strokovnjaki, kot je bil Krueger. »Pomagal je vrniti ekonomijo na pot rasti, trajnemu ustvarjanju novih delovnih mest, zmanjševanju primanjkljaja na odgovoren način in postavljanju temeljev za ponovno rast plač.«

»Ekonomsko politiko ni videl kot abstraktno teorijo, ampak kot način za izboljšanje življenja ljudi. Verjel je, da lahko dejstva, razum in dokazi naredijo vlado bolj odzivno. Njegov zanos in radovednost sta bila nalezljiva,« je sporočil Obama.