Zvezno tožilstvo v Alexandrii preiskuje WikiLeaks in ustanovitelja Juliana Assanga zaradi objav zaupnih dokumentov ZDA in si je zaželelo še pričanja Chelsee Manning, ki je v procesu spremembe spola.

V sredo je zavrnila odgovore na vprašanja velike porote z besedami, da je že vse povedala na vojaškem sodišču, kjer je bila obsojena na 35 let zaporne kazni. Odsedela jih je le sedem, saj se je Obama odločil, da ji ob svojem slovesu s položaja predsednika ZDA kazen spremeni v to, kar je že odslužila.

Sodnik Claude Hilton je imel v petek manj usmiljenja kot sodnik T.S. Ellis ob izreku kazni nekdanjemu šefu kampanje Donalda Trumpa Paulu Manafortu in je Manningovo poslal v zapor, kjer bo ostala, dokler si ne premisli oziroma dokler se preiskava ne konča, kar lahko traja v nedogled.

Njeni odvetniki trdijo, da je zaporna kazen okrutna, tožilstvo pa zagotavlja, da bodo v zaporu znali poskrbeti za njene zdravstvene potrebe.

WikiLeaks je prav tako del preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016. Posebni tožilec Robert Mueller je ugotovil, da so Rusi kradli informacije z demokratskih računalnikov in jih objavljali na WikiLeaksu, da pomagajo Trumpu do izvolitve. Ta pravi, da gre za lov na čarovnice.