Vrednost projekta občine in blockchain platforme SunContract je ocenjena na 1,5 milijona evrov.

»S podporo partnerjev želimo postati aktivna samooskrbna občina, ki bo ne le dosegla, ampak presegla zaveze EU po 32 odstotkih porabljene končne energije iz obnovljivih virov do leta 2030. S tem bomo tudi prihranili tako na občini kakor tudi naši občani,« je ob podpisu pisma o nameri v Kobaridu povedal kobariški župan Marko Matajurc. Občina trenutno za stroške električne energije plačuje okoli 150.000 evrov letno, je dodal.

Po besedah podžupana Marka Miklaviča v prvi fazi razmišljajo o namestitvi štirih sončnih elektrarn, katerih skupna moč bo okvirno 0,5 megavata. Postaviti jih nameravajo na občinske objekte, predvsem na tiste, ki so bili zgrajeni po potresu leta 1976, večinoma v Breginjskem kotu. Mnogi od njih so danes opuščeni in v slabem stanju, z novo namebnostjo pa bi jih obnovili in jim s tem vdahnili novo življenje. Pričeli bodo v zaselkih Podbela, Stanovišče in Sedlo.

Korak k lokalnih samooskrbnim skupnostim

Direktor platforme SunContract Gregor Novak je poudaril, da projekt pomeni korak k lokalnim samooskrbnim skupnostim, kjer lahko prednosti globalnih storitev platforme prenesejo na lokalni nivo.

»V določeni vasi najprej izračunamo, kakšna je poraba električne energije, in nato na objekte postavimo ustrezno število sončnih elektrarn. Pri tem z njimi niti ni treba pokriti vseh streh, saj za vas s 30 hišami, da jo naredimo popolnoma energetsko samooskrbno, zadošča že 15 sončnih elektrarn,« je pojasnil.

Občina bi lahko s tem postopoma gradila samooskrbno skupnost zase, za vse zainteresirane občane, hkrati pa bi na tem gradila tudi svojo prihodnjo turistično ponudbo, so še poudarili.