Po letu 2000 so program razširili še na področje kmetijske mehanizacije in vrtnega progama. Imajo program različnih strojev, mi pa smo se v naboru izbire odločili za preizkus in predstavitev akumulatorskih strojev iz vrtnega programa nemškega proizvajalca Cramer, poznanega proizvajalca kmetijskih strojev in vrtnega orodja.

Od mlinov do akumulatorskih strojev

Cramer je svojo proizvodnjo začel z mlini za žito, pozneje so program širili najprej na področje kmetijskih strojev, bili pa so tudi prvi, ki so izdelali drobilnik vej. Na področju akumulatorskega programa uporabljajo dve napetosti, in sicer 40 V in 82 V, slednja ustreza že kategoriji profesionalnih ali zelo zahtevnih uporabnikov. Stroji v obeh voltažah navdušujejo glede številnih prednosti baterijskih strojev, še posebno tudi glede dolžine delovanja, predvsem pa rušijo vse pomisleke, ki so nekako veljali kot ovira do večjega prodora tega načina pogona. Ti pa so, da je premalo učinkovit, predrag in predvsem, da je čas delovanja prekratek. V bistvu je pri teh strojih zelo pomembno najti ravnovesje med močjo, ceno, težo in seveda zahtevami uporabnikov.

Vzdrževanje

Poglejmo najprej vzdrževanje pogonskega dela nekega stroja. Samo vzdrževanje orodja je namreč vedno enako, ne glede na pogon, bistveno pa je, da električni stroji praktično ne potrebujejo vzdrževanja pogonskega sklopa. Podjetje Cramer je za primerjavo stroškov pogona vzelo škarje za živo mejo. Za ceno bencinskih škarij so vzeli 600 evrov, v življenjski dobi stroja pa naj bi porabili za 2290 evrov bencina, kar skupno pomeni 2890 evrov. Cena 40 V baterijskih škarij je 300 evrov, potem sta tu še dva 3 Ah akumulatorja in polnilnik (160 + 100 evrov), elektrike za polnitev pa bi porabili za okoli 35 evrov, kar znese 755 evrov. Čas delovanja baterije 3 Ah v primerjavi s polnim rezervoarjem 0,5 l je približno enak in pomeni več kot 60 minut dela. Za to, da lahko delate neprekinjeno, sta nujna dva akumulatorja.

Amperi krat volti

Poglejmo zdaj nekatere razlike in posebnosti obeh pogonov. 40 V in 82 V. Temeljni odgovor se skriva v formuli, da je moč enako tok (amperi) krat napetost (volti) baterije. Tudi pri 40-voltni bateriji je mogoče dvigniti moč, vendar bo prišlo do pregrevanja celic in večjega tveganja odpovedi. Prav tako je treba, če želite priključiti močnejše stroje, povečati presek kablov, medtem ko je sistem 82 V sposoben poganjati tudi izdelke z večjo močjo brez povečanega preseka kablov in nevarnosti pregrevanja. Če imate 82 V sistem, to preprosto pomeni, da potrebujete nižje ampere za zagotavljanje enako visoke moči, posledično je manj segrevanja celic baterije, kar podaljšuje njeno življenjsko dobo. Je pa prednost 40 V sistema v tem, da lahko uporabljate baterijske vložke z le 10 celicami, medtem ko je najmanjša 82 V baterija sestavljena iz najmanj 20 celic. To pomeni, da so 40 V baterije manjše in lažje, težavo s težo pri 82 V baterijah pa rešujejo tudi z nosilci na pasu ali hrbtu. Samo kot zanimivost naj navedemo hitrost verige pri Cramerjevi žagi, ki je kar 20 m/s, kar pomeni, da je skoraj še enkrat višja kot pri konkurenci, žaga v sistemu 82 V pa ima hitrost kar 24 m/s, kar je primerljivo s profesionalnimi motornimi žagami. Hitrost verige je pomembna tudi zaradi enostavnega pravila, da hitreje ko delaš, več narediš. Pri pihalnikih zraka (40 V) bi lahko izpostavili majhno težo, prav tako pri škarjah za živo mejo, ki ima tudi pri razmeroma dolgem rezilu (61 cm) daleč najmanjšo težo, poleg tega pa še vrtljiv zadnji ročaj. Kosilnice so brez pogona, so pa zelo prikladne za manjše površine. Tu so še drugi stroji, na primer prirezovalnik za travo oziroma nitkarica, škarje za živo mejo ali obrezovalnik na dolgem ročaju, prednost vseh strojev v primerjavi s konkurenco pa je za nekaj deset evrov nižja cena.

Ena baterija, več strojev

Pri nakupu akumulatorskih strojev je pametno izbirati le izdelke enega proizvajalca, da imate lahko en polnilnik in eno baterijo za vse, ne pa za vsakega drugo. Seveda je priporočljiva uporaba dveh baterij, tako da eno polnite, z drugo pa delate. Cramerjeve 40 V baterije imajo tudi USB priključek, tako jih lahko uporabite tudi kot rezervni vir energije za telefon, prednost je tudi bluetooth, ki omogoča povezavo baterije s pametnim telefonom, na katerem lahko vidite vse podatke – od ocene, koliko časa boste še lahko delali, naprej. Pomembne so tudi baterije in polnilniki. Hitri polnilniki z ventilatorji napolnijo baterijo še enkrat hitreje, na razpolago pa sta dva tipa baterij, in sicer 40 V 110, ki je lažja, medtem ko 40 V 220 omogoči dvojni čas delovanja.

82 V

Program 82 V pa pomeni baterije, ki se ne ustavijo niti pred največjimi zahtevami. Omenili smo že motorno žago, ki se lahko meri z najmočnejšimi, kosilnice z lastnim pogonom (dve bateriji), samokolnica oziroma voziček je sicer videti nenavadno, je pa zelo uporaben stroj, ki ima med drugim tudi čisto pravi prekucnik. Baterije so 6 Ah z maksimalno izhodno močjo 3,2 kW, ponujajo pa tudi nahrbtno z nazivno kapaciteto 12 Ah z enako izhodno močjo.

V bistvu lahko strnemo, da sta oba programa, tako 40 V kot 82 V, zelo zanimiva, poleg vsega pa so najbolj obremenjeni deli strojev izdelani iz titana, kar govori tudi o življenjski dobi strojev in ne le baterij. O zaupljivosti proizvajalcev in prodajalca oziroma generalnega zastopnika podjetja Tabakum iz Novega mesta pa govori tudi podatek, da so se ravno minulo sredo dogovorili za podaljšan garancijski rok, in sicer tri leta na baterijske stroje in dve leti za baterije, tudi za profesionalne uporabnike.

Miro Pucelj