V napadu so bili ubiti trije ljudje, še pet pa jih je bilo ranjenih, od tega so trije v kritičnem stanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Danes je črn dan za naše mesto Utrecht,« je na večerni novinarski konferenci dejal župan Jan van Zanen. V povezavi z incidentom so po navedbah policije aretirali še enega osumljenca, a ni jasno, kako je bil z dejanjem povezan. Sumijo ga umora s terorističnim motivom, piše dpa.

Napad se je zgodil ob 10.45, je na družbenem omrežju twitter sporočila policija. Na območju napada je že posredovala protiteroristična enota, reševalci in policija. Storilec, ki ga še iščejo, je pobegnil z avtomobilom, policija pa poleg tega preiskuje, ali bi lahko šlo za teroristični napad.

Za zdaj ne izključujejo možnosti terorističnega napada, prav tako ne izključujejo možnosti, da je bilo napadalcev več. »Morebiten teroristični motiv je del preiskave,« je tvitnila policija. Ob tem je svetovala šolam na območju, naj ostanejo zaprte. Tudi nizozemski premier Mark Rutte ni izključil možnosti, da je bilo streljanje na tramvaju teroristični napad. Na novinarski konferenci v Haagu je še dejal, da je terorizem »napad na našo civilizacijo«. Dejal je še, da si na vse načine prizadevajo, da bi ujeli napadalca oz. napadalce.

Ena izmed prič je povedala, da je zagledala žensko, ki je krvavela. »Nesel sem jo v avto in ji skušal pomagati. Do prihoda policije je bila že nezavestna,« poročajo nizozemski mediji.

Dostop do bližnjega trga so preiskovalci zaprli, ljudi s tramvaja pa naj bi evakuirali na avtobus in ustavili tramvajski promet. Nad prizorišču dogajanja so poleg varnostnih sil in reševalcev tudi trije helikopterji. Nizozemski premier Mark Rutte je po incidentu izrazil zaskrbljenost, poročajo nizozemski mediji. Povedal je tudi, da so vzpostavili krizno ekipo.

Po incidentu so v mestu začasno ustavili ves tramvajski promet. Kasneje so sporočili, da nekateri tramvaji v mestu znova vozijo, a opozorili potnike, da utegne vožnja s tramvajem trajati dlje kot običajno.

Ker je Utrecht le 75 kilometrov oddaljen od meje z Nemčijo, nemška policija na meji preverja promet in potnike na vlakih.

Evropske zaveznice s podporo Nizozemski

Po današnjem napadu na tramvaju v nizozemskem Utrechtu, v katerem so bili po zadnjih podatkih ubiti trije ljudje, pet pa jih je bilo ranjenih, je več evropskih voditeljev izrazilo podporo Nizozemski. Odzvalo se je tudi slovensko zunanje ministrstvo. »Naše misli so z družinami žrtev in vseh, ki so bili ranjeni v strašnem napadu v Utrechtu,« so zapisali na twitterju.