Thiem je prvič v karieri zmagal v finalu mastersa. Petindvajsetletnik je 12 let starejšega Federerja, nekdanjega prvega igralca sveta, ugnal po dveh urah in dveh minutah. Federer je v začetku marca postavil nov mejnik, ko je v Dubaju osvojil stoti turnir v življenju in postal šele drugi tenisač v zgodovini s trimestnim številom osvojenih turnirjev. Več od njega jih ima le Američan Jimmy Connors, ki je od leta 1972 do 1989 osvojil 109 turnirjev.

Na 9,3 milijone dolarjev vrednem turnirju v Kaliforniji, ki ga je pred tem dobil petkrat, pa je v finalu Švicar napravil preveč napak, obenem pa je naletel tudi na razigranega tekmeca. Avstrijec je na poti do svoje enajste turnirske zmage ATP izgubil prvi niz, ko je Federer povedel s 4:1. A potem je bil tak tudi izid v drugem nizu, ko je bil v prednosti Avstrijec, ki je nato zanesljivo izenačil v nizih.

Thiem je ob koncu dobil še deseto igro tretjega niza ter se veselil odmevne zmage. »Povsem nestvarno. Užival sem v vsaki sekundi finala. Prva dva finalna obračuna na mastersih pred tem sem izgubil, zato mi to slavje še toliko več pomeni,« je bil navdušen Thiem, finalist odprtega prvenstva Francije 2018.

Tudi kanadska senzacija Bianca Andreescu je premagala nekdanjo prvo igralko sveta, ki je skušala po lanski zmagi v Wimbledonu ponovno osvojiti turnir. A je bila osemnajstletna tekmica tokrat boljša in je postala šele četrta nepostavljena igralka, ki je osvojila ta turnir. Pred tem je to uspelo Američanki Sereni Williams leta 1999, Belgijki Kim Clijsters leta 2005 in Japonki Naomi Osaka.

Slednja je lani osvojila svoj prvi turni WTA prav v Indian Wellsu ter nato zablestela v polnem sijaju, na poti na vrh svetovne lestvice je med drugim osvojila še grand slama v ZDA in Avstraliji. »Naomi je lani osvojila ta turnir, sedaj sem tudi sama prvič zmagala v finalu WTA prav v Indian Wellsu. Ko pogledam, kdo vse je zmagal tukaj, sem zelo ponosna, ta zmaga mi pomeni skoraj toliko kot ves svet,« je bila vzhičena Andreescujeva.