Britanski imperij je bil največji (33,7 milijona kvadratnih kilometrov) v zgodovini. Tako velik je bil, da so se Britanci hvalili, da v njem sonce nikoli ne zaide. Največ njegovih ostankov je ravno v Karibskem morju, kjer bosta princ Charles in njegova druga žena Camilla obiskala deset otokov, nekdanjih britanskih kolonij, v katerih je kraljica Elizabeta še vedno šefinja države.

Princ se je že srečal s kubanskim predsednikom

Kuba nikoli ni bila med njimi. Britance so krepko prehiteli Španci, ki so si Kubo, največji karibski otok, prilastili že v petnajstem stoletju. Britanci so jih poskusili pregnati. Za krajši čas so leta 1762 celo zasedli Havano. Kuba je kljub močnemu gibanju za neodvisnost ostala španska kolonija do leta 1898, ko so jo po špansko-ameriški vojni zasedle ZDA. Po štiriletni ameriški okupaciji je Kuba leta 1902 dobila papirnato neodvisnost, a v bistvu postala protektorat ZDA. Po državnem udaru leta 1952 je zavladala diktatura razvpitega Fulgencia Batista, ki ga je sedem let kasneje kljub ameriški podpori pregnalo Gibanje 26. julija, ki je na Kubi uvedlo komunistično oblast pod Fidelom Castrom. Od leta 1965 Kubi tudi uradno vlada komunistična partija. Fidela Castra je leta 2008 na predsedniškem položaju nasledil mlajši brat, zdaj 87-letni Raúl Castro, ki je lani predsedniški položaj prepustil 59-letnemu Miguelu Diazu Canelu. Ta je lani novembra obiskal London, kjer se je s princem Charlesom srečal na prinčev sedemdeseti rojstni dan. Njunega srečanja, med katerim ga je očitno povabil na obisk, niso obešali na velik zvon in so ga potrdili šele kasneje.

Floridski senator je Charlesa pozval, naj prekliče obisk

Charles, od aprila lani predsednik Britanske skupnosti narodov, ki prevzema vse več dolžnosti kmalu 93-letne kraljice, in Camilla sta na dvanajstdnevno karibsko turnejo odpotovala včeraj. V sredo prideta na tridnevni obisk na Kubo, ki ga je, kot vse druge obiske članov kraljeve družine, zahtevala britanska vlada, da bi poudarila segrevanje britansko-kubanskih odnosov. Na Kubi se veselijo prvega obiska člana kraljeve družine, ki bo nekoč kralj. Razumejo ga kot potrditev tega, da Kuba ni več osamljena v mednarodni skupnosti, pa tudi kot del širše normalizacije kubanskih odnosov z Zahodom. V zadnjih petih letih je Kuba naredila veliko tega za rast zasebnega podjetništva, spletno povezavo in tuje naložbe. Tudi zahvaljujoč nekdanjemu ameriškemu predsedniku Baracku Obami, ki je hotel normalizirati odnose s Kubo. Obiskal jo je leta 2016 (kot prvi predsednik ZDA po 88 letih). Izboljšanje odnosov z ZDA je pokvaril (kdo drug kot) Donald Trump, ki je do Kube obnovil retoriko hladne vojne. Charles bo obiskal Kubo v času, ko Trumpova administracija kontroverzno trdi, da bo odpravila »trojko tiranije« – socialistične vlade Venezuele, Nikaragve in Kube. Rick Scott, ameriški senator s Floride, ameriške zvezne države z največ kubanskimi izseljenci, si je drznil Charlesa javno pozvati, naj prekliče obisk na Kubi in namesto Kube obišče Florido, da bi se srečal s kubanskimi oporečniki. Antony Stokes, britanski veleposlanik na Kubi, ki je ni obiskal še noben britanski premier, je medtem na twitterju objavil video, v katerem med drugim govori o krepitvi britanskih odnosov s Kubo. Posebej omenja krepitev sodelovanja na področjih biotehnolgije in obnovljivih virov energije.