Slovenci so v Vikersundu, zadnji postaji tretje norveške turneje, potrdili sloves specialistov za smučarske polete. Na največji letalnici na svetu so bili konec tedna popolni vladarji. Premočno zmago Slovenije na ekipni tekmi je danes nadgradil še 19-letni Domen Prevc. V dramatičnem finalu je z najmanjšo možno razliko, za desetinko točke, zmagal pred najboljšim skakalcem letošnje zime, Japoncem Rjojujem Kobajašijem. Skupnemu zmagovalcu svetovnega pokala je ostalo v uteho, da je prav v zadnji seriji prišel do slavja v skupnem seštevku turneje, za kar je prejel ček za 60.000 evrov. Boj je bil tesen, saj je drugouvrščenega Avstrijca Stefana Krafta, ki je prejel 30.000 evrov, v seštevku 15 skokov prehitel za pičle 2,9 točke, medtem ko je bil tretji Norvežan Robert Johansson (10.000 evrov), ki je na turneji dolgo časa celo vodil.

Domen Prevc potrdil vlogo prvega favorita

Domen Prevc je bil glede na predstave v Vikersundu prvi favorit za današnjo zmago. Že v poskusni seriji je z najdaljšim poletom dneva 242 metrov izzival konkurenco, ki mu ni bila kos niti v prvi seriji. Pristal je pri 241 metrih in imel ob polčasu tekme že skoraj neulovljivih 10,9 točke prednosti pred Kobajašijem. V finalu je Japonec s poletom 239 metrov vrgel rokavico Prevcu, ki je s 6,5 metra krajšim skokom poskrbel za negotovost, ki se je spremenila v novo slovensko slavje. Brat Peter, ki je Domna pričakal v izteku, ga je naložil na ramena in ga prenašal. To je bila peta zmaga Domna v karieri in 68. posamična slovenska na tekmah za svetovni pokal. Od ostalih Slovencev je bil Peter Prevc 16., Anže Semenič 19. in Timi Zajc 25.

»Še en sanjski dan v mojem življenju! Ne v službi, ker jaz v tem, kar delam, uživam, zato to ni služba. V finalnem skoku se mi je zalomilo takoj s startne klopi. Postavil sem se v zakrčen, neuravnotežen položaj, zato nogi na mizi nista mogli narediti toliko kot v prvem skoku. Posledično ni bilo toliko hitrosti v zraku kot v prvem skoku, a sem se uspel nekako ujeti v drugem delu in sem izpraskal tiste metre, ki sem jih potreboval. Da sem zmagal za desetinko, sem opazil šele, ko sem gledal rezultate. Pred tem sem samo gledal, če se bo prikazala številka ena. Za menoj je res odličen konec tedna in srečen grem domov z dvema zmagama,« je povedal Domen Prevc.

Na ekipni tekmi so leteli kot v transu

Zmaga Slovenije na ekipni tekmi je bila veliko presenečenje glede na dogajanje v letošnji sezoni, saj je v pokalu narodov šele na šestem mestu. Domen in Peter Prevc, Timi Zajc ter Anže Semenič so tekmovali brez napake. Z dolgimi poleti, saj so vsi preskočili mejo 210 metrov, so spodbujali drug druga, da so leteli kot v transu. Vodstvo so prevzeli po tretjem skoku odlično razpoloženega Domna Prevca in ga niso več izpustili iz rok. Slovenci niso le odbijali napadov Nemcev, edinih tekmecev v boju za zmago, ampak so jo povečevali in na koncu je bila 25,6 točke. Slovenija je tako dosegla deseto zmago na ekipnih tekmah (pri veh je sodeloval Peter Prevc), četrto na poletih (2 v Planici, po 1 v Obersdorfu in Vikersundu) in prvo po treh letih. Potem ko se je pod devet zmag kot selektor podpisal Goran Janus, je to prva pod taktirko Gorazda Bertonclja. 42-letni Gorenjec, ki je bil med sezono pogosto na udaru kritik, je pokazal veliko občutka, da z norveške turneje ni domov poslal Semeniča, potem ko je na prvih treh postajah v Oslu, Lillehammerju in Trondheimu obtičal že v kvalifikacijah.

»Izjemen konec tedna. Na ekipni tekmi so bili vsi poleti dobri, nekateri celo izjemni. Zlati Domen Prevc je pokazal odlično predstavo. Prvi njegov polet na nedeljski tekmi je bil fantastičen, drugi pa ravno dovolj za zmago. Peter Prevc je stopnjeval svoje dosežke, tako da smo z njim zadovoljni. Anže Semenič je bil konstanten na ekipni tekmi, v nedeljo je prvič poletel zelo dobro, drugič je bil prepozen na mizi. Timi Zajc je že malo utrujen, zato ni opravil svojih poletov tako kot zna. Sijajen konec tedna v Vikersundu je najboljše vabilo gledalcem, da nas pridejo v čim večjem številu spodbujat v Planico. Fantje so za letalnice v resnično dobri formi,« je žarel Gorazd Bertoncelj.

Nika Križnar tik pod odrom za zmagovalke

Na obeh tekmah ruske turneje v smučarskih skokih za ženske v Nižnem Tagilu je zmagala Nemka Juliane Seyfarth. Norvežanka Maren Lundby je bila na obeh tekmah druga in si je tako že zagotovila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Potem ko so Slovenke v soboto ostale brez uvrstitve med najboljšo deseterico, so danes dosegle lep uspeh s četrtim mestom Nike Križnar in s šestim Urše Bogataj, ki sta v finalu pridobili po eno mesto.

»V soboto sem imela težave s preklopom z velikih skakalnic na norveški turneji na srednji napravo, za nameček mi je manjkalo še spanca. V nedeljo sem končno naredila dva dobra skoka in z najboljšo uvrstitvijo v sezoni sem zelo zadovoljna. Le malo mi manjka do stopničk. Upam, da bom na njih konec tedna na finalu,« je povedala Nika Križnar. Ženske bodo svetovni pokal sklenile konec tedna v Čajkovskem.