Slovenska moška biatlonska reprezentanca je s petim mestom na štafetni tekmi v Oestersundu rešila čast slovenskega biatlona, za konec pa je še Jakov Fak s 14. mestom na skupinskem startu popravil bled vtis s svetovnega prvenstva. Anamarija Lampič (6.) in Miha Šimenc (12.) sta na sprintu v Falunu med tekači tekla skoraj najbolje v zimi.

»Vedeli smo, da je v biatlonu mogoče prav vse. Napovedovali smo presenečenje. Uspelo je ravno na svetovnem prvenstvu, čeprav doslej tu v Oestersundu nismo pokazali veliko. S sproščenostjo smo prikazali pravega ekipnega duha. Tekmovali smo na krilih drug drugega. Vsak je pokazal tisto, kar najbolje zna. Peto mesto za nas pomeni enako kot kolajna,« je bil starosta ekipe Klemen Bauer navdušen nad predstavo, v kateri je skupaj z Mihom Dovžanom, Jakovom Fakom in Rokom Tršanom izenačil najboljši slovenski dosežek v tej disciplini na svetovnih prvenstvih.

Slovenska četverica je bila senzacija štafetnega dneva in med največjimi presenečenji prvenstva. Slovenski štafeti nihče ni pripisoval resne možnosti, da bo do zadnjih metrov mešala štrene v boju za kolajne.Največji preobrat popolnosti so naredili na strelišču. Fak in Tršan sta bila popolna strelca, skupaj najnatančnejša strelca. Tik pred Norvežani, ki so z zlato kolajno pospravili še četrto štafetno zlato.

Tršanu je to uspelo celo z ramo ob rami z največjimi velemojstri. »Vedel sem, da bodo zgrešili tarče. So imeli v glavi kolajne in zato so tvegali. Sam sem vedel, da moram streljati v svojem ritmu, če želim obdržati dober rezultat. Ne glede na velika imena,« je Rok Tršan opisal svoj nastop, ki ga je kljub pritisku izpeljal z odliko. Boj mož na moža v skupinskih tekih mu je vedno uspeval. Ni se ustrašil niti Francoza Martina Fourcada in Šveda Sebastiana Samuelssona, kralja in enega od prestolonaslednikov biatlona.

Ob Dovžanu (17. čas predaje), Bauerju (četrti) in Tršanu (šesti) je Fak s tretjim časom predaje zablestel kot v najboljših časih. Zagotovo je prav Fakova odločitev, da vskoči v štafeto, imela odločilni vpliv. »Ponosen sem, da smo kot ekipa dosegli rezultat. Vse smo naredili brez napak,« je bil zadovoljen Jakov Fak.

Tekači so bili v Falunu pred selitvijo na finale v Quebec znova na visokem nivoju. Anamarija Lampič je prvič tekla v velikem finalu šesterice, v pokalu narodov pa so s Katjo Višnar in Evo Urevc zmanjšale zaostanek za Nemčijo v boju za šesto mesto. Miha Šimenc se je sploh drugič uvrstil v polfinale in z dvanajstim mestom dosegel tretji dosežek slovenskega smučarskega teka v zgodovini svetovnega pokala.