V četrtek zvečer je predsednik Slovenskega kluba podjetnikov (SBC) Marjan Batagelj pozval direktorja in večinskega lastnika podjetja Siliko Janeza Koprivca, naj odstopi iz upravnega odbora SBC, sicer bo odstopil sam. Koprivc je danes zjutraj sporočil, da bo podjetje zapustilo SBC, in obenem zatrdil, da očitki zoper njega niso resnični. »Javni obračuni med podjetniki in pozivi k odstopom na podlagi govoric in domnev niso del podjetniške kulture,« je pojasnil svojo odločitev. Koprivc je bil v upravni odbor SBC imenovan v ponedeljek.

Zadržati hočejo delavce, ki delajo preveč

Marjan Batagelj se je za poziv odločil, ker je integriteta za SBC zelo pomembna, pojavile pa so se informacije, ki pod vprašaj postavljajo etičnost delovanja podjetja Siliko v razmerju do tujih delavcev. Društvo Delavska svetovalnica je na sredini novinarski konferenci razkrilo, da je Siliko še eno v vrsti podjetij, ki tujim delavcem zaračunavajo sporne stroške, ko ti odidejo iz podjetja. Delavci so ob prihodu iz BiH s Silikom poleg pogodbe o zaposlitvi sklenili tudi dogovor, v katerem se zavezujejo, da bodo ob odhodu podjetju povrnili stroške pridobitve delovnega dovoljenja v višini 500 evrov, je zatrdil Goran Lukić iz Delavske svetovalnice. Ta je že večkrat opozorila, da je ta vse bolj razširjena praksa v nasprotju z ustavno pravico do svobodne izbire dela, delavsko zakonodajo in sporazumom o zaposlovanju med Slovenijo in BIH, ki določa, da stroške delovnega dovoljenja nosi delodajalec.

Janez Koprivc je očitke o nezakonitem ravnanju zanikal in zatrdil, da je omenjena terjatev do delavca samo del njihove investicije v zaposlenega. »Stroški zaposlitve in uvajanja novega sodelavca pri nas presegajo vsaj dvakratnik bruto bruto plače na zaposlenega. »Tako za sodelavce kot za naše podjetje je pomembno, da lahko dolgoročno računamo drug na drugega,« je zapisal.

Po naših informacijah se tuji delavci pritožujejo, da v Siliku delajo preveč in da za to niso ustrezno plačani. V podjetju so potrdili, da nekateri delajo več kot dvanajst ur na dan, kar je po njihovem posledica pomanjkanja delovne sile, ter zatrdili, da se trudijo delovnik za vse skrajšati na osem ur. Na vprašanja o plačilu niso odgovorili, kot tudi ne na vprašanje, ali držijo informacije, da mnoge tuje delavce v podjetju zaposlijo samo za eno leto, potem pa jih prezaposlijo na agencije za posredovanje dela.

Poziv za Kolektor

Delavska svetovalnica je danes k odstopu pozvala tudi vodstva družb Kolektor Group, Kolektor CPG ter CPG VG. Izvedeli so namreč, da podjetje CPG VG, ki je v lasti Kolektorja CPG, tujim delavcem zaračunava še višje stroške kot Siliko, in to celo v primerih, ko podjetje samo odpove delovno razmerje z njimi. V Kolektorju so potrdili, da so, domnevno zaradi zamud pri gradnji dostopnih cest za drugi tir Divača–Koper, trem delavcem prekinili pogodbe.