V SBC so v današnjem odzivu zapisali, da bo razbremenitev plač, nagrad za poslovno uspešnost in regresa izboljšalo priložnosti za ohranjanje in privabljanje novih strokovnjakov ter večjo motiviranost zaposlenih. Menijo pa, da bi morala biti ob tem uvedena socialna kapica, torej zgornja meja plačila socialnih prispevkov.

Negativno presenečenje je dvig davka od dohodkov pravnih oseb, pravijo in dodajajo, da se na gospodarstvo spet prelaga vso breme davčnega prestrukturiranja. Kot so navedli, so podjetja in zaposleni v zadnjih treh letih v proračun dodatno vplačali več kot tri milijarde evrov več kot leta 2013, tako da ni razloga, da bi za razbremenitev osebnih prejemkov morali bolj obremeniti kapital.

Opozarjajo, da je pomembno, kako bodo te ukrepe videli tujci, ki razmišljajo o investiranju v Slovenijo, in mladi, ki se šele odločajo o svoji podjetniški poti.

»Slovenija se bo s predvideno višjo davčno obremenitvijo kapitala še bolj oddaljila od svojih največjih konkurentk - Poljske, Češke, Madžarske - in se skoraj približala Nemčiji, čeprav se Slovenija pri razvitosti podjetniškega okolja in razumevanja njegovega pomena v tem trenutku težko primerja z Nemčijo, da bi si lahko privoščila tako visoke davčne stopnje,« so zapisali.