Si predstavljate, da greste v pivnico, naročite pivo in ga hočete plačati z gotovino, pa slišite: »Žal ne sprejemamo gotovine, ampak samo kartice.« Obiskovalcem puba Crown and Anchor v južnem Londonu si tega ni treba predstavljati že od 9. oktobra 2018, ko se je lastnik odločil (kar se lahko), da ne bo več sprejemal gotovine kot plačilnega sredstva.

Pozornejši gostje tega puba lahko že na tabli ob vhodu preberejo sporočilo, da tam ne sprejemajo gotovine, ampak samo debetne ali kreditne kartice, in pripis: »Se opravičujemo, vendar smo v digitalni dobi.« In zakaj so se odločili za ukinitev plačevanja z gotovino? Ne zaradi digitalne dobe, ampak zaradi pogostih vlomov, katerih cilj ni bilo pitje, ampak kraja denarja. Izračunali so razmerje med plačevanjem z gotovino in karticami ter ugotovili, da samo okoli deset odstotkov gostov uporablja prvi način. Nekaj mesecev po uveljavitvi novega pravila ugotavljajo, da se je pritožila samo peščica strank, da se promet ni zmanjšal in da so pridobili kar nekaj časa, ker jim ni treba več vsak večer šteti kovancev in bankovcev ter jih dvakrat do trikrat na teden odnesti v banko, v kateri je vedno vrsta. Potencialni vlomilci so jim torej pomagali sprejeti modro poslovno odločitev.

V lokalih, ki so jih posnemali, ugotavljajo, da so s tem privarčevali petnajst delovnih ur in več tisoč funtov na teden. Ker ne poslujejo več z gotovino, plačujejo tudi nižje zavarovalnine, poleg tega je postrežba hitrejša. Najhitrejša je, če obiskovalci plačujejo z brezstičnimi karticami, ki so postale najbolj priljubljene, saj se gostom ni treba spomniti PIN-številke ali se podpisati, kar je po več kozarcih alkohola lahko težavno. Manjši zaplet so samo večja naročila, saj s približanjem kartice v Veliki Britaniji lahko plačaš samo do trideset funtov. Nihče pa očitno ne pomisli na napitnine, ki so vedno bolj zaželene v gotovini, ali na ljudi, ki radi odpirajo denarnice, polne denarja.

Plačevanja z gotovino je vse manj

Raziskava, ki je zajela obdobje petih let, je pokazala, da so leta 2013 Britanci 35 odstotkov računov poravnali z debetnimi karticami in 55 odstotkov z gotovino. Leta 2016 sta bila oba načina plačevanja izenačena pri 40 odstotkih, leta 2017 pa so prvič večkrat plačali z debetnimi karticami kot z gotovino: s karticami skupno 13,2 milijarde, z gotovino pa 13,1 milijarde funtov. Uporaba gotovine se je v primerjavi z letom 2016 zmanjšala za 15 odstotkov. V največji meri hitro rast plačevanja s karticami prinašajo predvsem brezstične debetne kartice. Plačevanje s kreditnimi karticami je v teh petih letih (2013–2017) zgolj rahlo naraslo: z okoli 12 na okoli 14 odstotkov. Če bo priljubljenost plačevanja s karticami naraščala enako kot zadnjih nekaj let, ugotavljajo v tej raziskavi, Otočani že leta 2026 ne bodo več uporabljali gotovine.

Vseeno so poznavalci prepričani, da gotovina ne bo izumrla, in napovedujejo, da bodo Otočani leta 2035 kovance in bankovce uporabljali za plačevanje od deset do 15 odstotkov računov. Finančni poznavalci, ki pravijo, da tržne sile ne bodo ohranjale gotovine, dokler jo bodo ljudje potrebovali, poudarjajo, da je uporaba gotovine ogrožena in da jo je treba nujno zaščititi. In utrditi nekaj, čemur učeno pravijo gotovinska infrastruktura, ki naj bi Veliko Britanijo stala pet milijard funtov na leto.

Kdo sploh še potrebuje gotovino? Bogati, ki imajo vrsto kartic, prav gotovo ne. Bogata Švedska je najbolj brezgotovinska družba, v kateri je samo še en odstotek računov plačan z gotovino. V Veliki Britaniji naj bi gotovino nujno potrebovalo osem milijonov ljudi. Ne gre samo za revne ljudi brez bančnih računov in zato brez kartic ali za brezdomce, ki so usodno odvisni od drobiža, ki ga dobijo. Gre tudi za številne podeželske skupnosti, ki jih še ni dosegla digitalna doba. »Slab« internet in mobilna telefonija zelo ovirata njihovo digitalno plačevanje računov. Gotovino potrebujejo tudi številni ljudje, za katere je vsaka druga oblika plačevanja preveč zapletena, od ostarelih do ljudi, ki imajo težave z duševnim zdravjem. Gotovina je najbolj potrebna zaradi revščine.

Zato na Otoku postaja vse večji problem zapiranje bančnih podružnic in bankomatov, posebno na podeželju, kjer je tudi vse manj pošt, v katerih Britanci prav tako dvigujejo gotovino. Posebno ostareli upokojenci, ki ne morejo potovati v najbližji kraj, kjer je pošta ali bankomat. Ena izmed novosti, ki jih ponujajo samopostrežne verige in nekatere lokalne trgovine, je gotovina, ki jo lahko zahtevaš na blagajni. Če imaš debetno ali kreditno kartico…