Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v Los Angelesu predstavil svoj drugi avtomobil, namenjen širšemu potrošniškemu bazenu. Model y bo športno uporabno vozilo (SUV) izšel pa bo v štirih različicah. Prve tri bodo zmogljivejše in dražje, na ceste pa naj bi prišle jeseni leta 2020. Njihove cene se bodo gibale od 47 tisoč do 60 dolarjev. Leta 2021 naj bi sledila tudi cenejša standardna različica, ki bo stala okoli 39 tisoč dolarjev.

Različica, ki bo zmogla opraviti najdaljšo relacijo, bo s polno baterijo prevozila do okoli 483 kilometrov. Različica s pogonom na vsa štiri kolesa bo lahko premagala okoli 450 kilometrov. Vozniki s težjim stopalom pa bodo lahko izbrali tudi različico, ki bo dosegla hitrost 241 kilometrov na uro in v 3,5 sekundah pospešila od 0 do 96 kilometrov na uro. Cenejša oziroma standardna različica, ki bo izšla leta 2021, bo medtem lahko s polno baterijo opravila razdaljo 370 kilometrov.

Teslin model y bo imel 75 odstotkov istih komponent kot jih premore model 3, ki je sicer najcenejši avtomobil tega podjetja in trenutno stane okoli 31 tisoč evrov. Bo pa model y za okoli 10 odstotkov večji od modela 3.