Podjetje Tesla je napovedalo nove reze delovne sile in zapiranje (skoraj) vseh prodajaln avtomobilov, prodajo pa bodo preselili na splet. Pri podjetju pravijo, da želijo z ukrepom znižati stroške poslovanja in tudi končno ceno avtomobilov. Cena modela 3 naj bi padla s trenutnih skoraj 43 tisoč dolarjev na 35 tisoč dolarjev. V ZDA naj bi bila cena po napovedanih subvencijah za elektronska vozila še nekoliko nižja.

Izvršni direktor podjetja Elon Musk pravi, da je prehod na prodajo prek spleta nujen za znižanje cene avtomobilov. Poleg modela 3 naj bi cena padla tudi modelu s in modelu x. Povprečno naj bi prihranek znašal 6 odstotkov.

Musk zaenkrat ni razkril, katere prodajalne bodo zaprli. Trenutno jih podjetje premore 378, razporejene pa so v več držav. Podjetje kljub selitvi na splet načrtuje ohranitev nekaterih, domnevno najbolj obiskanih, prodajaln, kjer si bodo stranke še naprej lahko v živo ogledale, kaj kupujejo. Podjetje sicer upa, da se uspeh Amazona, Alibabe in drugih spletnih prodajaln ponovi tudi pri nakupovanju luksuznih avtomobilov.

Gre sicer že za drugo napoved rezov v tekočem letu. Podjetje je januarja najavilo načrte za rez 3015 delovnih mest oziroma 7 odstotkov zaposlenih. Kolikšno bo število tokrat, za zdaj še ni jasno. Kadrovski rezi sicer sledijo neuspešni napovedi dobičkonosnosti podjetja. Musk je lanskega oktobra napovedal, da bo podjetje Tesla od tedaj poslovalo z dobičkom, trenutno četrtletje, ki se bo izteklo marca, pa bo vseeno vknjižilo izgubo.