Jutri in pojutrišnjem bodo v Soldeuu sklepna tekmovalna dejanja alpske smučarske sezone 2018/19. Na njih bodo ob Ilki Štuhec nastopili trije največji upi slovenskega alpskega smučanja, ki so v tej sezoni navduševali po vsem svetu. Enaindvajsetletna Meta Hrovat si je priborila nastop v finalu tako v slalomu kot veleslalomu, jutri bo v veleslalomu tekmoval 26-letni Žan Kranjec, v nedeljo pa bo slovenske nastope v tej sezoni sklenil 23-letni Štefan Hadalin.

Meta Hrovat je blestela na generalki pred finalom v Špindlerjevem mlinu, kjer je bila na veleslalomu peta, na slalomu pa je z osmim mestom dosegla največji uspeh v tej disciplini v svetovnem pokalu. »Razmere za smučanje so bile zelo težke. Najbolj me veseli, da sem na ravninskih delih pokazala napredek, s katerim sem vse bližje najboljšim. Za konec sezone imam dovolj energije, saj sem imela med sezono enomesečni tekmovalni premor, v katerem sem se dobro kondicijsko pripravila,« je na Pokalu Vitranc, kamor je prišla po tekmah na Češkem navijat za slovensko reprezentanco, povedala letošnja svetovna mladinska slalomska prvakinja Meta Hrovat.

Kranjec ima še dovolj moči

Žan Kranjec v Kranjski Gori z devetim mestom ni dosegel želene uvrstitve na najpomembnejši domači tekmi. Kljub temu je dokazal, da je blizu najboljšim na svetu, ki jih je vse po vrsti v tej sezoni v Saalbach-Hinterglemmu prvič v karieri tudi premagal. »Počutim se dobro, smučam dobro in sem samozavesten. Moja naloga je, da vse to prenesem na tekmo, da pokažem najboljši vožnji, ki sem ju ob koncu sezone sposoben,« pred jutrišnjim veleslalomom napoveduje Žan Kranjec. »Na zadnji tekmi bom lahko sproščen. Upam, da bom še enkrat v sezoni dosegel dober rezultat,« si želi Kranjec. Spomnimo, da je bil v tej sezoni en veleslalom manj, saj Mednarodna smučarska organizacija ni nadomeščala odpadle preizkušnje iz Garmisch-Partenkirchna.

Pokal Vitranc je pokazal, da so Štefanu Hadalinu pošle moči, zato je vprašanje, koliko energije mu je ostalo za zadnjo tekmo sezone. Kot pravi, je ponosen, da se je prvič v karieri uvrstil v finale svetovnega pokala. Z dobro uvrstitvijo v Andori bi si lahko v Soldeuu priboril napredovanje v prvo jakostno skupino, s katero bi prihodnjo sezono na slalomu v Leviju nosil številko med 8 in 15.

Hadalinu zmanjkuje energije

»Tekma v Kranjski Gori mi ni najbolje uspela, saj je pokazala, da sem po koncu sezone utrujen. Telo je kompleksna zadeva. Če se želiš povezati z njim, potrebuješ energijo. Če je ni dovolj, nastane težava, kakršna je v Kranjski Gori nastala pri meni. Tako uspehi kot slabe predstave so mi v tej sezoni vzeli veliko energije. Moram biti optimist, saj imam navsezadnje za sabo odlično sezono,« slikovito opisuje Štefan Hadalin. »Težko se je bilo pripraviti na finale svetovnega pokala. Morda bom lahko v Andori v primerjavi s Kranjsko Goro malce bolj razbremenjen. Nastop v finalu svetovnega pokala je nagrada za uspešno sezono. To sem si želel in svoj cilj prvič v karieri tudi izpolnil. Če dodam še kolajno na svetovnem prvenstvu in prvo uvrstitev na zmagovalne stopničke, sem lahko zelo zadovoljen,« je ponosen Vrhničan.

Svetovni podprvak v alpski kombinaciji se je pred potjo v Andoro za kratek čas ozrl v prihodnjo sezono. »Prihodnje leto mi ne bo lahko, saj bodo pričakovanja vseh do mene večja. Z novimi izkušnjami, ki sem si jih nabral v tej sezoni, se bom skušal držati svoje poti.«

V zadnjih dneh prihajajo pozitivne vesti tudi iz tabora Ilke Štuhec. Svetovna smukaška prvakinja je včeraj prek družbenih omrežij sporočila, da je zelo vesela, ker ji ne bo treba na operacijo zadnje križne vezi, in ponosna, da je kljub poškodbi smukaško sezono končala na četrtem mestu. V optimalnem scenariju se bo lahko dobro pripravljala na začetek sezone, ki se bo v hitrih disciplinah začel na začetku decembra.