Minister za varnost Bosne in Hercegovine Dragan Mektić je proti koncu svojega mandata obtožil Hrvaško, da so njeni obveščevalci in diplomati skušali tajno rekrutirati osebe, prek katerih bi oboroževali skupine islamističnih skrajnežev v BiH, da bi tako podprli trditve hrvaške predsednice Kolinde Grabar - Kitarović iz leta 2016 o več tisoč skrajnežih, ki naj bi iz BiH grozili vsej regiji. Na ta način naj bi predstavili BiH kot teroristično državo, je v sredo ocenil Mektić, ki je pohitel z izjavami, ne da bi ponudil dokaze, da so zasegli orožje, prijeli koga izmed vpletenih ali pregnali hrvaške diplomate.

Mektićeve izjave je brez dokazov ali dodatnih argumentov v sredo objavil spletni portal faktor.ba, potem ko je širšo zgodbo o domnevnem hrvaškem podpiranju terorističnih skupin objavil spletni portal žurnal.info, ki naj bi bil povezan z obveščevalnimi službami BiH. Žurnal.info se je skliceval na neimenovane obveščevalne vire iz BiH, ki naj bi domnevno hrvaško operacijo spremljali dlje časa. Na podlagi medijskih navedb je nato danes preiskavo sprožilo tožilstvo BiH, ki je napovedalo zaslišanje vseh akterjev. Bošnjaški član predsedstva BiH Šefik Džaferović je napovedal, da je zadevo treba razčistiti do konca.

Operaciji naj bi orkestriral hrvaški konzul v Tuzli

Mektić je med drugim za faktor.ba povedal, da so varnostne službe BiH po večmesečnem operativnem delu preprečile poskus hrvaških obveščevalcev, da bi pridobili pripadnike salafističnega gibanja v BiH. Skušali naj bi jih prepričati, da bi skladiščili orožje v islamskih verskih objektih, domnevno na območju Doboja in Zenice. Potem naj bi orožje »našli« in bi se potrdile obtožbe Grabar-Kitarovićeve o na tisoče skrajnežih in terorističnih središčih v BiH.

Po Mektićevih navedbah je vso hrvaško operacijo koordiniral hrvaški konzul v Tuzli Ivan Bandić, ki je bil tudi dolgoletni pripadnik jugoslovanskih in hrvaških obveščevalnih služb in naj bi ga obveščevalci lani večkrat zasledili pri obisku vasi, v katerih v vzhodni BiH na ozemlju Republike Srbske živijo salafitske skupnosti.

V hrvaško operacijo naj bi bil vključen tudi novinar radiotelevizije Republike Srbske Mato Đaković, ki sicer velja za osebo, ki je tesno povezana s predsedujočim predsedstva BiH Miloradom Dodikom, s katerim Mektić menda ni v najboljših odnosih.

Žurnal.info je objavil fotografije novinarja Đakovića, kako seda na vozniško mesto avtomobila znamke BMW s hrvaško diplomatsko registracijo, ki ga je uporabljal Bandić. Đaković je potrdil, da je avtomobil januarja kupil od Bandića, a ostaja nejasno, kako ga je prej uporabljal, ker so ga, po trditvah žurnala.info, fotografirali z avtomobilom hrvaškega konzulata tudi novembra lani. Avtomobil je na svoje ime registriral šele po izbruhu afere.

Najostrejša zanikanja

Z najvišjih hrvaških državnih inštitucij se je pričakovano sprožil plaz ostrih zanikanj Mektićevih navedb. O neumnih, zlonamernih, nesmiselnih političnih konstruktih je bilo slišati od predsednika vlade Andreja Plenkovića in Grabar-Kitarovićeve, pa tudi od hrvaške diplomacije in varnostno-obveščevalne službe (SOA), ki je zahtevala službeno pojasnitev svojih kolegov v BiH. Bolj zadržani so bili nekateri hrvaški opozicijski poslanci, ki menijo, da ni dovolj samo lakonično zanikanje. Pričakujejo, da bo SOA ponudila odgovore med rednim poročanjem na seji pristojnega saborskega odbora prihodnji teden.

Grabar-Kitarovićeva je o grožnjah islamskih skrajnežev iz BiH govorila v pogovoru za časnik Defense News med obiskom v Kanadi novembra 2016. Potem je decembra 2016 v Dubrovniku izjavila, da se je treba soočiti z dejstvom, da se v BiH vrača na tisoče pripadnikov skupine Islamska država (IS) iz bojev v Iraku in Siriji.