V Angliji se boj za najvišja mesta vse bolj zaostruje. Razred zase sta Manchester City in Liverpool, ki se že vso sezono potegujeta za naslov angleškega prvaka, medtem ko so v igri za tretje in četrto mesto, ki še prinašata nastope v ligi prvakov, kar štirje klubi. Poleg Tottenhama in Chelseaja tudi Arsenal in Manchester United, ki sta se v Londonu pomerila v 30. prvenstvenem krogu. Obračun je bil že jubilejni 200. med moštvoma v premier ligi, po golih Granita Xhake in Pierra-Emericka Aubameyanga pa so ga z 2:0 dobili topničarji.

Za Manchester United je bil to enajsti poraz v gosteh proti londonskemu tekmecu od leta 1992, za njihovega trenerja Oleja Gunnarja Solskjaerja pa sploh prvi gostujoči, odkar je lanskega decembra prevzel vodenje ekipe. »V uvodnih desetih, petnajstih minutah smo bili lenobni, a vseeno ne morete trditi, da je bil naš poraz zaslužen. Ustvarili smo si pet velikih priložnosti in dvakrat zadeli okvir vrat,« je po tekmi dejal Ole Gunnar Solskjaer.

Tekmo je med drugim zaznamoval incident, ki se je zgodil takoj po drugem zadetku Arsenala v 69. minuti. Tedaj je na igrišče stekel navijač in odrinil gostujočega branilca Chrisa Smallinga, nato pa stekel proti domačim igralcem in z njimi začel proslavljati zadetek. Smalling jo je odnesel brez poškodb, navijača pa so varnostniki ujeli, kasneje ga je aretirala policija. »Radi bi se opravičili Chrisu in Manchester Unitedu. Navijaču bomo prepovedali obiskovanje domačih in gostujočih tekem našega kluba,« so v sporočilu za javnost zapisali pri Arsenalu.

Zanimivo, da je bil to drugi napad na nogometaša na Otoku v istem dnevu in tretji v prav toliko dneh. Še precej hujši se je zgodil le nekaj ur pred derbijem v britanski prestolnici, in sicer na mestnem dvoboju angleške druge lige med Birminghamom in Aston Villo (0:1). Približno deset minut po začetnem sodniškem žvižgu je na zelenico vdrl domači navijač in s pestjo v zatilje boksnil kapetana Aston Ville Jacka Grealisha. Okoli napadalca so se zgrnili igralci obeh ekip in ga podrli na tla. Kmalu so do njega prišli tudi varnostniki in ga ob aplavzu preostalih gledalcev odvedli z igrišča.

Že v petek pa je na tekmi škotskega prvenstva med Hibernianom in Glasgow Rangers (1:1) 21-letnik napadel gostujočega igralca Jamesa Tavernierja, medtem ko je ta želel izvajati avt. Navijač je žogo brcnil stran, nato pa se začel ruvati z branilcem. »Nihče s tribune ne bi smel priti na igrišče. Za to je odgovorna varnostna služba. To je neumno in se na nogometnih stadionih ne bi smelo dogajati. Navijači bi morali uživati v tekmi, ne pa skakati na igrišče in napadati nogometaše,« je bil ogorčen James Tavernier.

Omenjene dogodke so ostro obsodili predvsem nekdanji nogometaši, znova pa se je obudila tudi debata o varnosti na stadionih. »Kot igralec se ne zavedaš točno, kaj se ob incidentih, kot so bili zadnji, dogaja. Osredotočen si na tekmo. Kaj se je zgodilo, se zaveš šele, ko prideš domov, si ogledaš posnetek in ugotoviš, kako prestrašena je tvoja družina, ki je vse skupaj spremljala po televiziji. Šele tedaj ugotoviš, da bi se lahko končalo veliko huje. Kot nogometaš si prepričan, da je igrišče najvarnejše mesto na svetu. Vse dokler se ti ne zgodi kaj takega,« je za BBC dejal Gary Neville. Nekdanji angleški reprezentant je ob tem dejal, da je tudi njega že napadel navijač, ko ga je leta 2008 v hrbet udaril Liverpoolov privrženec.

Še ostrejši pa je bil legendarni napadalec Alan Shearer. »To je nedopustno. Če tega početja ne ustavimo zdaj, se bo naslednjič zgodil napad z nožem,« je za angleške medije dejal 48-letnik, ki od angleške nogometne zveze zahteva, da ravna kar najostreje. »Če to pomeni, da mora klub izgubiti točke in igrati pred praznimi tribunami, naj se to zgodi. Za kaj takega ni dovolj stroge kazni. Zadnji dogodki potrjujejo, da obstaja resna težava. Oblasti morajo ukrepati takoj,« je sklenil.