Letalo je davi ob 8.38 po lokalnem času vzletelo z mednarodnega letališča Bole. Šest minut kasneje naj bi z njim izgubili stik. Strmoglavilo je v bližini kraja Bishoftu, okoli 50 kilometrov jugovzhodno od Adis Abebe.

Na krovu je bilo 32 Kenijcev, devet Etiopijcev, po osem Američanov in Kitajcev, je novinarjem povedal prvi mož družbe Ethiopian Airlines Tewolde Gebremariam. Med žrtvami je tudi po sedem Francozov in Britancev, šest Egipčanov, pet Nizozemcev, po štirje Indijci in Slovaki, po trije Avstrijci, Švedi in Rusi, po dva državljana Maroka, Španije, Poljske in Izraela ter po en državljan Belgije, Norveške in Srbije ter nekaterih drugih afriških držav. Štirje potniki naj bi imeli potni list Združenih narodov, zato njihovega državljanstva še niso mogli potrditi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vzrok za strmoglavljenje nekaj mesecev starega boeinga 737 Max-8 za zdaj ni znan. Po podatkih na spletni strani Flightradar24, ki prikazuje lete komercialnih letal po svetu, je imelo letalo Ethiopian Airlines "nestabilno hitrost vzpenjanja", navaja hrvaška tiskovna agencija Hina. Pilot letala je kontrolo letenja opozoril, da "ima težave" in se je hotel vrniti na letališče, je ob tem povedal Gebremariam. Pilotu so odobrili vrnitev v Adis Abebo, je pojasnil na vprašanje novinarjev, ali so prejeli klic pilota na pomoč, še navaja AFP. Iz urada etiopskega premierja Abiya Ahmeda so prek Twitterja izrekli sožalje svojcem, ki so v nesreči izgubili svoje najdražje.

Iz ameriškega proizvajalca letal Boeing so sporočili, da so globoko užaloščeni spričo tragičnega dogodka, in napovedali, da bodo nudili tehnično pomoč, da bi ugotovili, zakaj je prišlo do strmoglavljenja skoraj novega letala, ki so ga družbi Ethiopian Airlines dobavili lani.

Boeing 737 Max je eno najnovejših in najnaprednejših komercialnih potniških letal na svetu, vendar je na Boeing padla senca dvoma zaradi njegovih morebitnih tehničnih pomanjkljivosti.

Oktobra lani je namreč v Indoneziji kmalu po vzletu v morje strmoglavil strmoglavil boeing 737 Max nizkocenovne družbe Lion Air s 189 ljudmi na krovu. Ponesrečeno letalo naj bi sporočalo nezanesljive podatke o višini in hitrosti letenja.