Ogrevanje pred tekmovalnim začetkom 58. pokala Vitranc, moške veleslalomske in slalomske tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju, je bilo uspešno. Dopoldne je bilo sicer še malce stresno, saj se močno četrtkovo deževje ni ustavilo pozno popoldne, kot so napovedali vremenoslovci, temveč se je zavleklo v noč. »Po vsej progi je pobralo najmanj petnajst centimetrov snega,« je nekaj pred deveto uro v Podkorenu pokazal Grega Benedik. »Ni nobene panike. Proga je zgolj še bolj zbita, vremenska napoved je dobra,« je pristavil predsednik organizacijskega odbora 58. pokala Vitranc. Uradnega treninga včeraj ni bilo, je bilo pa mogoče na odprti progi pod sedežnico opaziti trenutno najhitrejša Slovenca na smučeh Boštjana Klineta in Klemna Kosija, ki se pripravljata na finale svetovnega pokala v Andori, kjer bosta prihodnji teden nastopila na superveleslalomu.

Četrti Grubin memorial je drugič potekal v sklopu pokala Vitranc, kar se je vnovič izkazalo za lepo popestritev kranjskogorskega dogajanja. Največji zvezdnik dobrodelne prireditve v spomin na nekdanjega slovenskega alpskega smučarja je bil Hrvat Ivica Kostelić, poleg njega pa so bili na smučišču Kekec številni nekdanji slovenski in tuji alpski smučarji. Celoten izkupiček prireditve je namenjen družini iz Slovenske Bistrice. Oče samohranilec in delni invalid ter njegova sinova bodo v sodelovanju z organizatorji pokala Vitranc ves konec tedna bivali v Kranjski Gori in se danes na velikem odru pred dvorano Vitranc spoznali tudi s člani glasbene skupine Siddharta in drugimi udeležencu Q Max Partyja. »Naš cilj je, da bi bila tekma legend v sklopu Grubinega memoriala na takšni ravni kot pred leti, ko je prireditev v Kranjski Gori vodil HIT. Za zdaj komaj pokrijemo stroške prireditve. A se družimo, se spominjamo našega Draga Grubelnika ter naredimo nekaj koristnega,« pravi Rene Mlekuž, vodja Grubinega memoriala.

Glavni slovenski up na današnjem veleslalomu bo Žan Kranjec. Vodičan je imel s Štefanom Hadalinom včeraj prost dan. Na zadnjih treh veleslalomskih tekmah je navduševal s petimi mesti. Nanje je sicer ponosen, a ne skriva, da bi rad naredil korak naprej. »Ob dobrem smučanju so vsi tekmeci premagljivi,« pravi Žan Kranjec, ki ima v spominu decembrsko zmago v Saalbach-Hinterglemmu. Kranjec ima visoke cilje tudi na nedeljskem slalomu, saj je bil v tej sezoni že dvakrat enajsti. Potreboval bo tudi nekaj sreče, da bo proga višjim startnim številkam omogočila uvrstitev med prvo trideseterico.

Pestro obdobje je za Štefanom Hadalinom. Potem ko je Vrhničan navdušil z osvojitvijo drugega mesta na svetovnem prvenstvu v Areju, je v domačem mestu doživel nepozaben sprejem. Lahko se je prepričal, koliko njegovi uspehi pomenijo najbližjim in vsej Sloveniji. Naslednji dan se je odpravil v Bansko ter se v Bolgariji prvič povzpel tudi na zmagovalni oder tekem svetovnega pokala. »Zagotovo sem postal bolj prepoznaven, a se vse skupaj odvija zelo hitro. Tako hitro, da še vedno nisem imeti časa podoživeti vsega skupaj. Poleg tega si ne dopustim, da bi se preveč sprostil. V Kranjski Gori in Soldeuu me čakajo zelo pomembne tekme, na katerih imam visoka pričakovanja,« je odločen Štefan Hadalin.

Najboljši slovenski slalomist bi se rad še v tej sezoni prebil med najboljših 15, kjer bi sicer že bil, če v Schladmingu ne bi naredil napake tik pred ciljem. »Imam še precej rezerv. Tako v opremi kot nastavitvah ter tudi tehnični izvedbi. Stalne uvrstitve med najboljše slalomiste so dokaz, da sem na pravi poti. Na nekaterih delih proge sem že bil med najhitrejšimi, za boljše uvrstitve pa je treba združiti vse odseke ter izboljšati startno številko. Imam tudi vse več izkušenj,« verjame vase Štefan Hadalin.