In to tako, da bi bilo v njej več prostora za »protimigrantske sile«, je Orban nadaljeval v pogovoru za madžarski radio Kossuth. Dodal je, da so njegovo stranko Fidesz napadle »promigrantske sile« znotraj EPP in da te sile skušajo »celotno EPP preoblikovati v mednarodno promigrantsko organizacijo«, medtem ko skušajo Madžari to preprečiti, povzema madžarska tiskovna agencija MTI.

Fidesz želi po besedah Orbana ohraniti »krščansko kulturo in zaščititi meje« in zato je po njegovem mnenju sedaj v središču razprav. »Fidesz se bo sam odločil, ali bo znotraj ali zunaj EPP,"« je dodal madžarski premier.

V nedeljo na Poljsko

Nadaljeval je, da bo njegova stranka, če bo morala »nekje drugje začeti na novo, seveda na prvem mestu začeti pogovore s Poljsko«, ki ji od leta 2015 vlada desničarska PiS, poroča francoska tiskovna agencija AFP. PiS je v Evropskem parlamentu del Evropskih konservativcev in reformistov.

Orban bo v nedeljo potoval na Poljsko, kjer se bo udeležil slovesnosti ob obletnici članstva te države v zvezi Nato, poljski premier Mateusz Morawiecki pa bo imel po njegovih besedah 15. marca govor v Budimpešti ob madžarskem nacionalnem prazniku. Poljska in Madžarska sta zaveznici, ko gre za zoperstavljanje institucijam EU na področju migracij, skupne so jima težnje po večji decentralizaciji povezave in večjim pristojnostim članic.

Madžarski premier je povedal tudi, da se je v četrtek pogovarjal tako s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem, ki je član EPP, in vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfredom Webrom. »Telefonske žice seveda gorijo (...) pogovori se nadaljujejo,« je dodal.

EPP bi Fidesz izključila zaradi spornih plakatov

EPP je največja stranka v Evropskem parlamentu, Fideszu pa je zagrozila z izključitvijo zaradi spornih protievropskih plakatov. Ti so uperjeni proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Junckerju, ker da podpirata nezakonite migracije. Fidesz je objavil plakate, na katerih sta Soros in smehljajoči se Juncker, zraven pa napis: »Tudi vi imate pravico vedeti, kaj pripravlja Bruselj.« Kampanjo je ostro obsodila tudi Evropska komisija.

Madžarska vlada je sicer v četrtek sporočila, da bo prihodnji teden zamenjala sporne protievropske plakate.

Skupščina EPP naj bi o izključitvi Fidesza razpravljala na svojem srečanju 20. marca. Po navedbah virov v EPP bosta na mizi dve možnosti - izključitev Fidesza ali zamrznitev članstva. Odločitev mora biti sprejeta z absolutno večino prisotnih.

EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. V tej evropski stranki so glavne desnosredinske stranke, tudi krščansko demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel ter francoski Republikanci.