Kranjec je 19. decembra na veleslalomu v Saalbachu dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, v Adelbodnu, Banskem in v Areju na svetovnem prvenstvu je bil peti, v Alta Badii in Val d'Iseru je bil deveti, le v Beaver Creeku je pristal na 25. mestu. Ob tem je prvič visoko posegel tudi v slalomu z enajstima mestoma.

Hadalin je na svetovnem prvenstvu osvojil prvo veliko kolajno, srebro v kombinaciji, v Banskem s tretjim mestom, prav tako v kombinaciji, dodal še prve stopničke v svetovnem pokalu. V Saalbachu je z osmim mestom prišel do najboljšega dosežka v slalomu.

Po mnenju glavnega trenerja slovenske moške ekipe za tehnične discipline Klemna Berganta rezultati prinašajo še več dela: »Ko se začneš boriti za najvišja mesta, je kvečjemu težje. Če se voziš okrog 15., 20. ali 25. mesta, so stvari lažje. Oddelaš tisti dve vožnji in si potem pet minut po tekmi 'fertik'. Takoj ko si enkrat spredaj, to je Žan že izkusil lani in letos tudi, se dnevi podaljšajo, in tudi obveznosti se podaljšajo. Tekmovati in biti zelo dober je dosti bolj naporno, kot pa tekmovati in biti 20. ali 25.«

Priprave na Vitranc

Prva slovenska aduta 58. tekmovanja za Pokal Vitranc sta prejšnji teden trenirala v Kranjski Gori: »Po Banskem smo bili tri dni brez smuči. Fanta sta v ponedeljek še potovala domov. Potem smo pa v četrtek, petek, soboto smučali na terenu, kjer bo tekma. Kljub toplemu vremenu smo imeli zelo dobre razmere. Trening prejšnji teden je bil uspešen. Potem sta bila tri dni doma, naredila sta regeneracijo, kondicijski trening vsak s svojim kondicijskim trenerjem, v sredo smo bili na treningu veleslaloma v Trbižu, v četrtek je Žan spet v Trbižu treniral veleslalom skupaj z Italijani, Štefan pa je treniral slalom tukaj na terenu za ogrevanje pod sedežnico.«

Lanski zmagovalec Vitranca, tako veleslaloma kot slaloma, ki lahko v Kranjski Gori potrdi svoj osmi veliki kristalni globus, Avstrijec Marcel Hirscher, ni treniral s Slovencema. »Hirscher je v Reiteralmu, kjer ima svoje domače smučišče, kjer zablokira vse, tam je doma, tam spi, ker noče biti veliko časa od doma,« pravi Bergant.

»Prejšnji teden so bili pri nas na treningu Italijani, Francozi, en del avstrijske ekipe, predvsem tiste ekipe so bile, ki nam pozimi pomagajo tudi prebroditi kakšne slabe dneve, ki jih imamo tukaj v Kranjski Gori, ko ni možno trenirati, da lahko treniramo. Po Schladmingu, dan pred treningom, smo dobili prepoved za trening v Reiteralmu in smo bili skoraj brez treninga, a so nam nato tam priskočili na pomoč Avstrijci oziroma Janez Slivnik, ki je trener njihovih veleslalomistov.«

Za danes je bil na tekmovalni progi načrtovan uradni preizkus, a so ga zaradi vremenskih pogojev odpovedali: »To za nas popolnoma nič ne spremeni. Teren poznamo, poznajo ga tudi drugi in hang trening ne igra nobene vloge,« je prepričan Bergant.

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile in Kranjsko Goro sta zajela dež in odjuga. »Proga mislim, da bo zdržala. Je bila izredno dobro pripravljena, osnova je bila super dobro pripravljena. Zagotovo pa bodo solili in jaz pričakujem, da bo tudi vreme v soboto in nedeljo prijaznejše in da bosta to lepi tekmi,« napoveduje Bergant.