Slovenska alpska smučarka Meta Hrovat je navdušila na predzadnjem veleslalomu sezone na Češkem. Kranjskogorčanka je zasedla peto mesto, kar je njena druga najvišja uvrstitev v svetovnem pokalu. Boljša je bila le lanskega januarja, ko je bila v Lenzerheideju tretja, skupno pa se je petič uvrstila med najboljšo veleslalomsko deseterico. Enaindvajsetletna Gorenjka je bila po prvi progi osma, na drugi pa je s sijajnim napadom in tretjim časom prehitela velemojstrice, kot so Francozinja Tessa Worley, Avstrijka Eva-Maria Bremm in Švedinja Frida Hansdotter, ki je ta teden sporočila, da se po koncu sezone poslavlja od tekmovalne poti. Na izjemno dolgi in zahtevni preizkušnji so bile od najboljše slovenske veleslalomistke boljše le Slovakinja Petra Vlhova, Nemka Viktoria Rebensburg, Američanka Mikaela Shiffrin in Italijanka Federica Brignone.

Meta Hrovat se je na nastop na Češkem pripravljala en teden. Da se je dobro spoprijateljila s terenom, je dokazala predvsem na ravninskih delih, kjer je ohranjala stik s tekmicami, medtem ko je bila na strmih znova med najboljšimi. »Na prvi progi nisem smučala najbolje, a moram biti na koncu z rezultatom in pristopom zadovoljna. Pomagalo je, da sem imela na tem terenu več treningov, saj se je snežna podlaga na dolgi progi spreminjala. Tudi v finalu nisem imela najboljšega občutka, zato me je prednost v cilju kar malo presenetila,« je svoj nastop opisala Meta Hrovat.

Svetovna veleslalomska prvakinja Petra Vlhova je imela na Češkem bučno podporo stotnije slovaških navijačev. Slovakinja je potrdila zadnji veleslalomski zmagi, ko je v Areju postala svetovna prvakinja, v Mariboru pa si je delila prvo mesto z veliko tekmico Mikaelo Shiffrin. Američanka je bila na prizorišču, kjer je pred osmimi leti debitirala v svetovnem pokalu, tretja in ima v veleslalomskem seštevku pred finalom svetovnega pokala 97 točk prednosti pred Vlhovo. Meta Hrovat se je v veleslalomskem seštevku povzpela na dvanajsto mesto.

Preostali del slovenske reprezentance je znova doživel kruto realnost. Neji Dvornik se ni uspelo prvič v karieri uvrstiti med dobitnice točk svetovnega pokala, od katerih je bila znova precej oddaljena Ana Bucik. Čeprav sta imeli obe Slovenki startni številki nad 50, so razmere omogočale preboj med najboljšo trideseterico. To je s številko 56 dokazala Norvežanka Maria Therese Tviberg.

Jutri bo v Špindlerjevem Mlinu slalom, na katerem bodo nastopile Meta Hrovat, Ana Bucik, Maruša Ferk in Neja Dvornik. Start prve proge bo ob 10.30, druge pa ob 13.30.