Izhoda iz nastale politične in institucionalne krize v Venezueli še ni na obzorju, še manj iz katastrofalnih ekonomskih razmer. Samooklicani začasni predsednik Juan Guaido si po ponedeljkovi vrnitvi v domovino prizadeva obdržati politično pobudo in skupaj z ameriškimi zavezniki potisniti vlado v brezizhoden položaj. Njegov nasprotnik Nicolas Maduro pa se poskuša izogibati političnim provokacijam in želi dokazati, da drži v rokah vajeti državne institucije in vojske. Ob tem je v četrtek pozno popoldne prišlo do razpada električnega sistema in država se je za več ur pogreznila v temo in kaos.

S protiimperialističnim shodom nad protestni shod

Maduro je glede spopada s politično opozicijo in svojega za jutri napovedanega množičnega protiimperialističnega zborovanja v Caracasu izjavil: »V soboto, 9. marca, je četrta obletnica razglasitve zloglasnega dekreta Baracka Obame, ki je Venezuelo razglasil za 'nenavadno, a izredno nevarno' za ZDA, zato razglašam 9. marec za bolivarjanski protiimperialistični dan.« Maduro je kot že tolikokrat prej sklical množično zborovanje na isti dan kot vodja opozicije Guaido. Ta je svoje privržence pozval, naj se udeležijo jutrišnjih protestnih shodov v Caracasu in drugih večjih mestih po državi.

Guaido pa se je v torek sestal s predstavniki 16 sindikalnih organizacij javnega sektorja in se z njimi dogovoril za izmenične stavke proti vladi. Obljubil jim je, da bo parlament sprejel zakon za zaščito javnih uslužbencev proti povračilnim ukrepom režima. Vendar bi imel zakon samo simboličen pomen, tako kot ga imajo drugi zakoni, sprejeti od leta 2016, ko je vrhovno sodišče izločilo parlament iz oblasti. Težava je tudi v tem, da je z raznimi ukrepi večina od 2,8 milijona javnih uslužbencev zavezana zvestobi režimu enako kot večina od 250.000 pripadnikov oboroženih sil. Guaido je sindikalistom dejal: »Uzurpirana oblast je nična in je politično preganjanje brez učinka.« A kaj to pomaga, ko je oblast dejansko v Madurovih rokah.

Iskanje krivcev za izpad elektrike

Ob tem ni videti konca ekonomske krize in razpadanja infrastrukture. V četrtek ob 16.45 je prišlo do izpada električne energije v 22 od 23 venezuelskih zveznih držav in v posebnem okrožju Caracas. Država je bila paralizirana in zavita v temo. Uro zatem se je oglasil minister za električno energijo Luis Motta Dominguez z informacijo, da je vzrok sabotaža, ki jo vodi ameriški imperializem, na hidroelektrarni Guri v zvezni državi Bolivar. S podobnim sporočilom se je na twitterju oglasil tudi Maduro: »Električno vojno, ki jo je napovedal in jo vodi imperializem, bo naš narod premagal.« Do danes dobava električne energije še ni bila vzpostavljena, zato je vlada zaprla vrata vseh javnih ustanov.

Po Madurovi uredbi so vse električne centrale že vrsto let pod strogim vojaškim nadzorom. Izpadi električne energije pa so v zadnjih letih pogosti in mnogokrat dolgotrajni zaradi premajhnih zmogljivosti, slabega vzdrževanja in nestrokovnosti, na kar strokovnjaki že dolgo opozarjajo. ZDA so zanikale vpletenost v izpad električne energije. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je na twitterju zapisal: »Izpad elektrike in stradanje sta eni od posledic nesposobnosti Madurovega režima.«

Washington si te dni prizadeva ovreči govorice o nameri vojaškega posredovanja ZDA v Venezueli. Trumpova administracija raje povečuje sankcije proti venezuelski vladi in jih širi na mednarodna podjetja in finančne družbe ter ustanove, ki sodelujejo z Venezuelo. To pa Maduro spretno izrablja za upravičevanje katastrofalnih posledic svoje neracionalne ekonomske politike, ki je pripeljala v ta položaj.