Ratko Mandič, strokovnjak za kavo: Najslabša je kakovost instant kav
Ratko Mandič je solastnik podjetja Elegi Bar 2000, ki se ukvarja z uvozom, distribucijo in praženjem kave. V tem poslu je že 35 let, začel je v Drogi Portorož in njihovi italijanski podružnici v Italiji, leta 1995 pa je ustanovil lastno podjetje, ki se ukvarja predvsem s kavo, namenjeno za gostinstvo. Na leto je prodajo 380 ton.
Ratko Mandič: Ko kava dozori na plantaži, jo poberejo, posušijo, preberejo, dajo v vreče po 60 kilogramov in pošljejo z ladjo v Evropo. (Foto: Jaka Gasar)
Uvoz, distribucija in praženje kave. Kakšna je pot kave s plantaže na primer v Braziliji, kjer pridelajo skoraj polovico kave na svetu, do skodelice v enem izm...
V svetovnih prestolnicah, kot so Berlin, Washington in London, skodelica kave pogosto stane več kot tri, štiri evre, dolarje ali funte. Pridelovalci...