Na področju talnih oblog vam predstavljamo izdelek, ki ima pozitiven vpliv na klimatske spremembe (negativni ogljični odtis), na drugi strani pa uporabniku ne odreka nobenega udobja. Gre za trajnostni izdelek, zasnovan na obnovljivem naravnem materialu, izdelanem v trajnostno naravnanem proizvodnem procesu. Podjetje Amorim, katerega osnovna proizvodnja je že od 19. stoletja povezana s pluto, kot rezultat svoje trajnostne filozofije predstavlja WISE – talno oblogo, v celoti izdelano iz plute. Vsaka deska WISE je narejena na osnovi prepričanja, da talna obloga ne sme biti samo skupek tehničnih lastnosti. Biti mora tudi trajnostno naravnana, dobra za vaše zdravje, omogočati mora maksimalno udobje in imeti pozitiven učinek na prihodnost našega planeta.

Trajnost je zagotovljena s tremi kriteriji:

1. Uporaba trajnostne surovine

Ostanke pri proizvodnji plutovinastih zamaškov se zmelje in skupaj z ostalim lubjem plutovca predstavljajo osnovno surovino za proizvodnjo talne obloge.

Socialna komponenta – ohranja se delovna mesta na podeželju, saj je lupljenje plute najbolje plačano delo v kmetijstvu na svetu.

Nobeno drevo ni poškodovano, niti posekano, da dobimo izdelek iz plute; ko je drevo »olupljeno«, je sposobno iz zraka posrkati do petkrat več CO2 kot sicer, kar je zelo pomembno v luči klimatskih sprememb.

2. Zelen proizvodni proces

Lupljenje plute je popolnoma ročno delo, ni onesnaževanja zaradi uporabljene mehanizacije.

Kratka pot surovine do proizvodnje.

Prah iz proizvodnje se uporabi za biomaso, s katero pokrijejo večino potreb po energiji pri proizvodnji talnih oblog.

3. Trajnostni končni izdelek

Vrsta certifikatov, ki potrjujejo, da je izdelek 100-odstotno brez vsebnosti PVC, pripomore k izboljšanju zraka v prostoru, upošteva stroge okoljske standarde.

Kako pa je poskrbljeno za vaše udobje? Razlog je ponovno pluta, ki je dober zvočni izolator, dober toplotni izolator, odporna proti mehanskim poškodbam in prijetna za splošno počutje. WISE lahko uporabite praktično v vsakem prostoru, saj je 100-odstotno VODOODPOREN izdelek, spada pa v razred obrabe W33 (primeren za vse stanovanjske in tudi javne prostore). Je prvi izdelek, ki je 100-odstotno sestavljen iz PLUTE in hkrati omogoča plavajoče polaganje (je pa možno tudi lepljenje). Možno je polaganje tudi večjih prostorov brez dilatacije. In kar je najbolje – če vam je všeč vse doslej našteto, razen videza plute – WISE je na voljo tudi z videzom lesa, za kar poskrbi digitalni tisk.

Vsak majhen korak k manjši obremenjenosti našega planeta šteje. Naj bo WISE eden od vaših – in zagotavljamo vam, da ne boste naredili dobrega samo planetu, ampak tudi svojemu dobremu počutju.

www.alpod.si/parketi