Obloga je tako imenovani lesni kompozit, ki je sestavljen iz 70 odstotkov recikliranega lesa ali lahko obnovljivega bambusa in 30 odstotkov polimera. Les zagotavlja oblogi moč in togost, polimer pa deluje kot vezivo. Poleg tega je les cenejši kot plastika in ima tudi manjše termično raztezanje.
Pred izbiro je dobro, da si pogledamo prednosti in slabosti teh zunanjih talnih oblog.

Kaj so prednosti?

BREZ RAZPOK: Ne razpoka po površini ali na čelih. Naravni les sčasoma zaradi vpliva zunanjih vplivov, kot sta temperatura in vlaga, razpoka. V razpokah se potem lahko nabirata vlaga in umazanija.

BREZ TRSK: Površina je enovita in ne dovoljuje, da bi se lahko posamezni deli (kot so trske pri lesu) zapičili v nogo.

md_256_alpod_1.jpg

NE TROHNI: Dodane komponente onemogočajo propadanje, medtem ko je naravni les podvržen trohnenju.

NE POTREBUJE VZDRŽEVANJA: Obloge ni treba premazovati z olji, lazurami ali podobnimi zaščitami, tako da ste razbremenjeni rednega opravila vzdrževanja. Barva ostane skoraj enaka, kot ste jo izbrali, in ne posivi, kot je to pri naravnem lesu.

NARAVI PRIJAZEN: Obloga ima certifikat FSC, ki izkazuje prijaznost do tropskega gozda.

Kaj so pomanjkljivosti?

LAHKO PLESNI: Obloga, ki je vgrajena v senci, ima težnjo po tem, da se na površini lahko pojavi plesen. Zaradi tega je potrebno redno čiščenje (pometanje in pranje), tako da obloga ostane brez umazanije in plesni. V primeru pojava plesni jo lahko očistite z mešanico detergenta in fungicida.

LAHKO ZBLEDI: Izpostavljenost soncu ima posledico, da obloga zbledi, zaradi tega je treba pri izbiri barve obloge upoštevati, kakšna bo barva obloge kasneje. Zbledelost barve je po navadi končana v 6 mesecih po končani vgradnji.

md_256_alpod_2.jpg

Zunanja talna obloga iz WPC je torej privlačna in zanesljiva izbira, ki bo kos testu časa. Vse deske so brez grč, med seboj so si popolnoma enake po barvi, obliki in dimenziji, tako da vam ni treba pred vgradnjo izbirati idealnega kosa. Imajo videz in občutek lesa, toda večjo odpornost. Površina je oblikovana tako, da preprečuje drsenje. In na koncu še dejstvo, ki bo za marsikoga morda zelo pomembno: vzdrževanja ne potrebujejo. 

Matjaž Žnidaršič, univ. dipl. inž. les.

Alpod, d.o.o.