Visoka greda ima številne prednosti: delo opravljate na višini, požrešni škodljivci, denimo polži, rastlin ne dosežejo, na majhnem prostoru pa je mogoče vzpostaviti skorajda idealne rastne pogoje. Zaradi višje temperature tal v visokih gredah so pridelki občutno višji, kar je dobra motivacija predvsem za tiste vrtnarje, ki razpolagajo z manj prostora.

Polnjenje v plasteh

Visoko gredo lahko naredite sami ali pa sestavljeno že kupite. Optimalna višina je 80–100 cm, za idealne rastne pogoje pa jo postavite v smeri sever/jug. Dno zavarujte z žično mrežo, da preprečite vstop požrešnim voluharjem. Če želite v visoki gredi vzgajati vrtnine, jo napolnite v plasteh. Uporabite tri različna kakovostna polnila COMPO. Osnovo visoke grede naj sestavlja plast lesnih sekancev COMPO (1), ki zagotavljajo izredno stabilno zračno dno, ki se ne bo sesedalo pod težo substrata. Srednjo raven napolnite z vrtnim kompostom COMPO (2), ki ga sestavljajo za rast rastlin pomembni mikroorganizmi, ti pa zagotavljajo toploto in hranila. Vrtni kompost COMPO rahlo premešajte z zgornjo plastjo zemlje za visoke grede COMPO (3). Posebna sestava zemlje ne vsebuje šote ter je optimalna mešanica gnojila in kakovostne zemlje, ki je idealna za toplo okolje v vaši visoki ali topli gredi.

Gostejše sajenje kot v gredicah

V visoke grede lahko rastline sadimo gosteje kot v vrtne gredice. Izbira vrtnin je ogromna, zato se odločite za sebi najljubšo kombinacijo, ki vas bo razveseljevala celotno sezono. Pazite le na pravilo »dobrih in slabih sosedov«, saj se nekatere rastline v rasti ne dopolnjujejo. Paradižnik, grah, korenje, čebula in por obožujejo sončno lego, zato jih za to ne prikrajšajte. Ob robove zasadite kumare ali kapucinke, ki bodo zrasle čez rob in čudovito ozelenile zunanje stranice grede. V korito večstopenjske visoke gredice pa lahko posadite jagode, ki se bodo že v eni sezoni lepo razrasle.