Primerne so tudi za tiste, ki se prvič srečujejo z vrtnarjenjem, saj so enostavne za vzdrževanje. Imajo pa še številne druge dobre lastnosti: izboljšajo dostopnost do rastlin, omogočajo lažjo nego in pobiranje pridelkov, poleg tega pa izboljšajo tudi videz našega vrta in z njimi je vrtnarjenje lažje dostopno tudi starejšim ter invalidom.

Bogat in zdrav pridelek

V dvignjenih gredicah lahko rastejo vsa zelenjava, zelišča, cvetlice enoletnice in trajnice, jagodičevje, celo vrtnice in drugo grmičevje. Eden od pomembnih razlogov, da si omislimo dvignjene gredice, je bogat in zdrav pridelek. Ker je zemlja v gredah skrbno pripravljena, globoka, mehka in rodovitna, rastlinskim koreninam omogoča dober razvoj ter dobro črpanje hranil iz tal, rastlinam pa zdravo rast in bogat pridelek. Pomembni prednosti takšnega vrtnarjenja sta tudi dobro odvodnjavanje in zračnost tal.

Prihranek časa in denarja

Z dvignjenimi gredicami bomo prihranili čas in denar. Prekopati, obdelovati, gnojiti in zalivati je treba le gredice, ki smo jih pripravili, ne pa tudi vmesnih poti in potk. V dvignjenih gredicah je precej manj plevela kot v običajnih »talnih« gredah in je lažje dostopen za odstranjevanje.

Primerne za mešane posevke

Na gredice lahko sadimo tako rekoč kar koli, lahko se odločimo tudi za samo eno vrtnino, zelišče ali okrasno rastlino. Kljub temu je veliko bolj praktično, ekonomično in lepše, če se odločimo za zasaditev rastlin v mešanih posevkih. Na ta način lahko na manjšem prostoru pridelamo več, vrtnine se bodo bolje počutile, bolj zdrave bodo in tudi videz gredic bo zanimivejši in lepši.

Velikokrat se odločimo za plodovke, ki so zahtevne glede toplote in hranil, v visoki gredi pa jim vse te njihove zahteve veliko lažje omogočimo. Tako sadimo paradižnik najbolje v družbi zelišč, kot so bazilika, koper ali žajbelj, vmes pa lahko posejemo nekaj berivke ali posadimo sadike glavnate solate, mednje pa po želji še mesečno redkvico.

Priložnost za starejše in invalide

Z dvignjenimi gredicami imajo priložnost za vrtnarjenje tudi ljudje z omejeno mobilnostjo in invalidi. Če ima okvir dvignjene gredice pritrjeno poličko, je možno vrtnarjenje tudi sede. 30 ali več centimetrov visoke in en meter široke gredice pa so lahko dostopne invalidom, ki uporabljajo voziček.

Dvignjene gredice imajo poleg vseh prednosti tudi to dobro lastnost, da s svojim videzom in privlačnimi zasaditvami popestrijo in polepšajo hišne vrtove, balkone in terase.

(vir: Semenarna.si)