Doslej smo zgradili že 700 sončnih elektrarn na enostanovanjskih objektih, ki so skupno proizvedli že več kot 5 GWh čiste in okolju prijazne zelene električne energije in prispevali k znižanju emisij ogljikovega dioksida za 2,5 milijona kilogramov. Lani sprejeta Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije nam je omogočila, da samooskrbo z zeleno energijo ponujamo tudi večstanovanjskim skupnostim.

4500 evrov letnih prihrankov

Prva sončna elektrarna GEN-I Sonce na večstanovanjski stavbi s 23 stanovanji na Jesenicah ima 36,7 kW moči, na leto pa bo proizvedla 37.000 kilovatnih ur zelene električne energije. Na letni ravni bo znižala emisije ogljikovega dioksida za 17 ton, omogočila pa bo za dobrih 4500 evrov letnih prihrankov pri porabi električne energije. Elektrarna je projektirana na način, ki omogoča, da veliko večino proizvedene električne energije porabijo stanovalci sami, le manjši del pa se vrne v omrežje.  Lastniki 36.400 evrov vredne naložbe, ki se bo v celoti povrnila v sedmih letih, bodo z lastno proizvodnjo pokrivali večino energetskih potreb v stavbi. 15,1 kW modulov je namenjenih uporabi za potrebe skupnih prostorov in toplotne postaje, preostalih 21,6 kW pa za porabo v vsakem od 23 stanovanj.

Skupinska samooskrba

»Z uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije je Ministrstvo za infrastrukturo omogočilo širitev zagotavljanja lastne proizvodnje in porabe električne energije, proizvedene iz sonca. Z uvedbo skupinske samooskrbe so tudi odjemalci v večstanovanjskih stavbah dobili priložnost, da se izognejo prihodnjim podražitvam elektrike in lažje tudi sami pristopijo k zeleni transformaciji. Veseli smo, da so prav vsi stanovalci pristopili k temu projektu,« je ob odprtju sončne elektrarne SE Jesenice povedal predsednik uprave GEN-I dr. Robert Golob in dodal: »Ponosni smo, da lahko našo zavezo zeleni transformaciji dokazujemo s takšnimi inovativnimi projekti, kot ga predstavljamo danes, in tudi z drugimi projekti GEN-I Sonca. Za uspeh tega projekta so pomembni predvsem stanovalci, ki so zaznali potrebo po čistejši energiji in stopili skupaj k investiciji, in tudi vsi, ki so pomagali pri izvedbi projekta.«

Čiste tehnologije

Skupina GEN-I nadaljuje razvoj produktov, projektov in storitev, ki bodo omogočali zmanjšanje ogljičnega odtisa posameznikom in podjetjem. Zato se veselimo podobnih projektov v prihodnosti po vsej Sloveniji. »Če želimo zeleno prihodnost, čisto okolje in zmanjšanje vpliva globalnega segrevanja, se moramo povezati v skupnost in uporabiti čiste tehnologije, ki so že dosegljive in se tudi na dolgi rok še kako izplačajo,« je poudaril dr. Golob.