Pomlad se začenja zgodaj, s testi pa se prebujamo tudi mi. Na prvi pomladanski preizkus smo dobili dve novi kosilnici REM POWER, ki sta del posodobljene ponudbe motornih vrtnih kosilnic podjetja iz Komende. Preizkušali smo jih še pred začetkom rasti trave, a to ni bila ovira da ne bi mogli doživeti spomladanskega vzdušja košnje.

Osnovne tehnične značilnosti

Testirali smo dve kosilnici, katerih glavni razliki sta širina kosišča in pogon. Manjša REM POWER LMEm 4605 BS II je brez pogona, ima pa 46-centimetrsko kosišče in 2,6 kW motor. Pri REM POWER LMEm 5100 BSE PLUS II je kosišče široko 51 cm, motor premore 4,2 kW; je samohodna in ima električni zagon. Model 4605 je zaradi okleščenosti bolj kompakten, saj je z 31 kilogrami deset kilogramov lažji, je pa tudi nekaj centimetrov krajši in ožji. Obe kosilnici imata uležajena kolesa, premer zadnjih je večji od sprednjih. Spremembe glede na prejšnje modele niso zgolj kozmetične. Za primer navajamo spremembe pri modelu z 51cm širokim kosiščem – tekstilno-plastični koš je namesto 60 l velik 65 l, moč motorja je povečana s 3,2 kW na 4,2 kW, motor je prenovljen agregat v skladu s standardi Euro 5, kosilnica je dva kilograma lažja, ima manjša kolesa in eno hitrost košnje v primerjavi s šestimi prestavami starejšega modela. Nekaj stvari so dodali in nekaj odvzeli; pri REM POWER pa glede prenove pojasnjujejo, da so novi modeli rezultat odziva na potrebe kupcev iz preteklih sezon.

Oblikovane razumljivo, opremljene radodarno

Testirani kosilnici smo na sončen spomladanski dan iz avtomobilskega prtljažnika premestili na travo. Najprej smo opazili, da so vsi elementi, v katere posega uporabnik, obarvani rdeče. Rdeča je plastika vijakov za zlaganje ročaja, ročica za nastavljanje višine, pogonska ročica in vrvica za zagon. Rdeča oznaka je tudi na pokrovu odprtine za stranski izmet, smo pa kakšno oznako pogrešali še na motorju, na primer na pokrovu rezervoarja za gorivo ali olje ter na zračnem filtru, ki je sploh precej spregledan del kosilnice. Čeprav so vrtne kosilnice razširjene naprave in osnove njihovega delovanja običajno ne povzročajo težav, je jasnost glede uporabe dobrodošla. Zaradi takšnih oznak je prvo srečanje z napravo bolj spontano in zato manj ugotavljamo, kako kaj deluje. Praktično povedano – takoj nam je bilo jasno, da imajo kosilnice centralno nastavljanje višine z eno ročico, saj je ta velika in vpadljivo obarvana.

Električni zagon priraste k srcu

Električni zagon pri širši kosilnici je zares dobrodošel. Zanj poskrbi manjši akumulator pri motorju kosilnice, ki ga v primeru izpraznjenja napolnimo s priloženim polnilnikom, v skrajnem primeru lahko kosilnico zaženemo tudi s potegom vrvice. Motor se zažene z vstavljenim ključem, ki ga kot gumb potisnemo v ležišče in motor zahrumi. Brez ključa motorja ne moremo zagnati drugače kot ročno prek potega za vrvico, s čimer je poskrbljeno za varnost. Električni zagon je fizično bistveno manj zahteven kot ročni in je iskan pri tistih, ki jim sunkoviti potegi delajo težave, pa tudi sicer vam bo presenetljivo prirasel k srcu. Nam se zdi zelo posrečen dodatek, še posebej pri hladnem motorju. Takrat je ponavadi potrebnih več potegov vrvice, električni zagon pa je zanesljiv, nezmotljiv in takojšen. Kosilnica vžge že z nežnim pritiskom na gumb in odveč je dilema, ali vlečemo dovolj močno ali dovolj sunkovito, če smo pravilno nastavili čok in podobno. Če je kosilnica brezhibna in polna goriva, bo z električnim vžigom zanesljivo zapela v trenutku.

Vse, kar naj bi bila vrtna kosilnica

Zgodnji termin preizkusa nam je onemogočil, da bi se podrobno posvetili košnji. A košnja je pogosto bolj kot od samega noža in njegove ostrine odvisna od kakovosti izdelave kosilnice, dodatkov in splošnega vtisa, ki ga preizkuševalec dobi med prvim stikom z novim strojem. Spoznavanje s kosilnicami REM POWER je bilo sproščeno in brez stresa. Naša opažanja niso odkrila nič posebno kritičnega, spremembe glede na prejšnje modele pa se nam zdijo upravičene. Najbolj opazna je odsotnost nastavljive hitrosti košnje pri modelu LMEm 5100, kar je po besedah proizvajalca odgovor na realne potrebe uporabnikov. Kljub temu dodatkov in premišljenega načrtovanja na kosilnicah REM POWER ne manjka, kar ni povsem običajno za naprave v srednjem cenovnem razredu. Odlikujeta jih zanesljiva konstrukcija in kakovostna izdelava, načrtovane so s pozornostjo za detajle in omogočajo uporabniku prijazen stik s strojem, kar je tisto, kar pričakujemo od bencinske vrtne kosilnice.