Ameriški generalni konzulat v Jeruzalemu je bil dejansko veleposlaništvo ZDA pri palestinskih oblasteh od sporazumov iz Osla v 90. letih prejšnjega stoletja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odločitev o združitvi je 18. oktobra lani sporočil ameriški državni sekretar Mike Pompeo, sodi pa v okvir poslabšanja odnosov med administracijo predsednika ZDA Donalda Trumpa in Palestinci, odkar je Trump leta 2017 sprejel sporno odločitev o preselitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem.

Palestinci vidijo v odločitvi o vključitvi konzulata v veleposlaništvo v Izraelu znamenje, da si ZDA ne bodo več prizadevale za iskanje rešitve palestinsko-izraelskega spora v okviru rešitve dveh držav, po kateri Palestinci skušajo doseči, da bi bil Vzhodni Jeruzalem prestolnica Palestine. Odločitev je že takrat kot ideološko kritiziral drugi človek Palestinske osvobodilne organizacije Sajeb Erakat. Visoka palestinska predstavnica Hanan Ašravi pa je danes ocenila, da »Trumpova administracija ne želi pustiti nobenega dvoma o sovražnosti do Palestincev in njihovih neodtuljivih pravic, kot tudi do nespoštovanja mednarodnega prava in svojih obveznosti«.

Korak ne bo spremenil ameriške politike do območja

Tiskovni predstavnik State Departmenta Robert Palladino je v nedeljo zatrdil, da korak »ne pomeni spremembe ameriške politike do Jeruzalema, Zahodnega brega in območja Gaze«. Dejal je, da je že ameriški predsednik povedal, da se ZDA še naprej ne bodo opredeljevale do vprašanja končnega statusa, vključno z mejami, in da so zavezane prizadevanjem za dosego trajnega in celovitega miru, ki bo prinesel svetlejšo prihodnost Izraelu in Palestincem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Septembra lani so palestinske oblasti zaprle svoje diplomatsko predstavništvo v Washingtonu na zahtevo ZDA, ki so palestinsko vodstvo obtožile, da zavrača pogovore s Trumpovo administracijo in pogajanja z Izraelom ob posredovanju ZDA.

Washington je lani ukinil tudi finančno pomoč palestinskim oblastem, kot tudi financiranje agencije ZN za palestinske begunce (Unrwa). Ta Palestincem, ki živijo na palestinskih ozemljih pod izraelsko okupacijo in palestinskim beguncem brez lastnih sredstev v begunskih taboriščih v Libanonu, Siriji in Jordaniji, zagotavlja zdravstvo, nujno pomoč za preživetje ter šolanje 526.000 otrokom. ZDA so bile do leta 2017 njena največja posamična donatorka, saj so prispevale okoli 30 odstotkov vseh sredstev. Diplomatski odnosi med ZDA in palestinskimi oblastmi so zamrznjeni, odkar je Trump decembra 2017 priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela in tja preselil ameriško veleposlaništvo iz Tel Aviva, čeprav je to v nasprotju z dosedanjimi palestinsko-izraelskimi dogovori in stališčem mednarodne skupnosti.

Erekat je januarja letos ocenil, da gre za izsiljevanje Trumpa, ki želi na ta način Palestince prisiliti k sprejemu mirovnega načrta pod vodstvom ZDA. Palestinska osvobodilna organizacija zato zavrača vsakršna pogajanja ob posredovanju ZDA, dokler Washington ne bo umaknil svoje odločitve o priznanju Jeruzalema.