Preiskovalna komisija ZN, ki jo sestavljajo neodvisni strokovnjaki s področja človekovih pravic, je danes v Ženevi sporočila, da imajo utemeljene razloge, da so Izraelski vojaki kršili mednarodno vojno pravo in človekove pravice, ko so ciljali neoborožene in nenasilne protestnike, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Nekatere kršitve se lahko utemelji kot vojne zločine ali zločine proti človečnosti ter jih mora Izrael nemudoma preiskati,« je dejal vodja komisije ZN Santiago Canton.

Komisija ob tem priznava, da so bili nekateri protestniki člani oboroženih skupin in da so organizatorji protestov, med njimi tudi pripadniki gibanja Hamas, spodbujali uporabo zažigalnih zmajev in balonov, s čimer so povzročili škodo in širili strah na območju Izraela.

Komisija pozvala k odpravi blokade Gaze

Kljub temu pa so v poročilu zanikali izraelsko stališče, da so bili množični protesti od marca 2018 pretveza za teroristične aktivnosti. Po njihovi oceni je šlo namreč za civilne demonstracije. »Komisija je ugotovila, da so bili ti protesti klic na pomoč obupanih prebivalcev,« je dodal Canton.

Komisija je ob tem pozvala Izrael, naj odpravi blokado Gaze, ter palestinske oblasti in Hamas, naj izboljšajo življenjske pogoje v Gazi.

Trije strokovnjaki so med drugim opravili več kot 300 intervjujev z žrtvami, pričami in drugimi osebami.

Preiskovalci ZN običajno ne podajo končnih zaključkov, ampak to prepustijo državnim ali mednarodnim sodiščem. Poročilo bodo sedaj predali visoki komisarki ZN za človekove pravice Michelle Bachelet, ki ga bo posredovala mednarodnim sodiščem, piše nemška tiskovna agencija dpa.