Celjani so letošnjo ligo prvakov, v kateri so petič zapored ostali brez osmine finala, začeli in končali s porazom proti Skjernu. Po neuspehu v prvem krogu v Zlatorogu septembra lani (26:27) so danes klonili tudi v zadnjem (35:32) in doživeli četrti zaporedni poraz (Pick Szeged, Flensburg, PSG, Skjern). Da bodo izgubili in osvojili zadnje mesto v skupini B, je bilo dokaj jasno že nekaj minut pred koncem prvega polčasa, ko so dvakratni prvaki Danske (1999, 2018) prvič povedli za sedem golov (19:12). Skjern, ki je največji uspeh v ligi prvakov dosegel v minuli sezoni, ko je v osmini finala izločil Veszprem, tudi v drugem polčasu ni popuščal.

Čeprav je bil danski klub ustanovljen 1. aprila 1992, na dan šaljivcev, se gostitelji niso niti slučajno šalili. Na tekmi skoraj brez obramb so goli padali kot po tekočem traku, Skjern pa je imel ves čas prednost od štirih do sedmih golov. Oslabljeni gostje, pri katerih so zaradi poškodb manjkali vsi trije levoroki zunanji igralci (Branko Vujović, Matic Grošelj in Tadej Kljun), zato so morali igrati z desničarjem na desnem zunanjem položaju, so v končnici tekme le omilili visok poraz in v tolažbo dobili vsaj drugi polčas z 18:15.

Po tekmi s Skjernom, katerega igralski kader je v povprečju skoraj osem let starejši od celjskega, je trener Tomaž Ocvirk dejal: »Začeli smo zelo slabo, v obrambi ni bilo dovolj želje, volje in agresivnosti. Bili smo premehki, v igri ena na ena pa premalo odločni. V napadu smo dosegli veliko golov in to je bila pozitivna plat, v drugem polčasu pa smo dvignili tudi igro v obrambi.« Desnokrilni igralec Gal Marguč je bil z devetimi goli iz 11 poskusov prvi strelec tekme: »V prvem polčasu smo bili v obrambi preslabi in premehki, naredili smo premalo prekrškov, Skjern pa nas je prebijal z vseh položajev. V nadaljevanju smo pokazali drugačen obraz, imeli smo tudi priložnosti, da bi nam mogoče uspel popoln preobrat, vendar jih nismo izkoristili.«

Skupina B, 14. (zadnji) krog: Skjern – Celje Pivovarna Laško 35:32 (20:14), PSG – Motor Zaporožje 31:25 (16:13), Pick Szeged – Zagreb 26:26 (14:14), Flensburg – Nantes 29:29 (17:17).

Romunke kot Real Madrid

Po štirih porazih na štirih tekmah v drugem delu lige prvakinj so v boju za četrtfinale že odpisane rokometašice Krima Mercatorja le dosegle prvo zmago. Pred manj kot polovično zasedenimi tribunami na Kodeljevem (v uradnem zapisniku 823 gledalcev) so na tekmi, na kateri je bila delegatka kar Slovenka Anja Frešer, premagale romunsko ekipo CSM Bukarešta. Vodstvo gostij z 1:0 je bilo prvo in hkrati zadnje na tekmi, na kateri so krimovke še v 47. minuti vodile z 20:13, a Romunke, ki imajo kar šest nekdanjih igralk Krima (Slovenki Barbaro Lazović in Elizabeth Omoregie, Srbkinji Dragano Cvijić in Andreo Lekić, Hrvatico Jeleno Grubišić in Romunko Oana Manea), so se 40 sekund pred koncem približale le na 22:23. Toda Slovenke so v zadnjem napadu z igralko manj uspešno zadržale žogo do zadnjega znaka sirene.

»Ko smo povedli za sedem golov, mi je bilo povsem jasno, da gre vse skupaj malce prehitro, kajti prednost smo si priigrali takrat, ko v igri ni bilo Črnogorke Jovanke Radičević. Dobili smo dve neumni izključitvi, toda ker smo vodili skoraj celotno tekmo, smo na koncu zasluženo zmagali. Če bi zgolj remizirali, bi ostalo nekaj grenkega priokusa,« je dejal Krimov trener Uroš Bregar, ki je ocenil, da je CSM Bukarešta (čeprav manjkata poškodovani Cristina Neagu in Amanda Kurtović) v ženskem rokometu to, kar je v nogometu Real Madrid. A prestižna zmaga ne bo zakrila številnih težav, s katerimi se ubadajo v Krimu: dolg je menda še večji kot pred leti, plače igralkam konstantno zamujajo, večini igralk po sezoni poteče pogodba, zato se obetajo številni odhodi, klubsko vodstvo pa se izogiba konkretnim odgovorom. Prva, ki je izkoristila aneks v pogodbi in zaradi tega, ker ni dobila plače, zapustila klub, je bila levoroka Francozinja Marie-Paule Gnabouyou, ki prav danes praznuje 31. rojstni dan. V klub je prišla konec septembra lani samo nekaj mesecev po porodu, v ligi prvakinj pa je za Krim odigrala zgolj dve tekmi.

Skupina 2, 5. krog drugega dela: Krim Mercator – CSM Bukarešta 23:22 (12:11), Györ – Ferencvaroš 32:32 (15:13), Thüringer – Kristiansand 21:29 (9:17).