Glavni namen zdaj že tradicionalne fitnes konvencije, ki bo v športni dvorani Medvode potekala četrtič zapored, je spodbujanje gibanja med ljudmi vseh starosti. Po napovedih organizatorjev naj bi se je udeležilo več kot 1500 navdušencev nad jogo, fitnesom, velnesom, osebnim trenerstvom, aerobiko, pilatesom, plesom in številnimi drugimi zvrstmi vadb, pod katere se bo podpisalo več kot trideset svetovno priznanih strokovnjakov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Italije, Avstrije, Grčije, Tajvana, Nemčije, Velike Britanije, Ukrajine, Belgije, Irske, Kenije, Združenih držav Amerike, Indije, Rusije in Madžarske.

»Fitnes industrija je ena najhitreje rastočih panog v modernem svetu. Tudi v letošnjem letu ostaja priljubljen širok spekter vadb. Ne gre toliko za večje modne trende, ampak bolj za različna področja in ne za posamezne vadbene zvrsti. Vsekakor so pri vrhu funkcionalni treningi, vadbe body & mind in tudi aerobne vadbe. Velik poudarek je na vadbah z osebnim pristopom oziroma osebno trenerstvo. Trend vodenih vadb je v raznolikosti,« pojasni mednarodno priznani strokovnjak na področju fitnesa in organizator Eurofit® Festa Marko Geršak.

Od 30 do 100 vadečih

Po besedah sogovornika se vodene vadbe razvijajo izredno hitro in so ene najštevilnejših po številu obiskovalcev na svetu. Na posamezni vadbi, kjer vsak posameznik v skupini sledi navodilu inštruktorja, se lahko zvrsti od 30 pa do 100 ljudi. »Vsekakor niso nič manj priljubljene osnovne vadbene zvrsti, iz katerih pravzaprav vse izhaja, to so aerobika, vadba na step stopnički, joga, pilates, skupinski fitnes, skupinsko kolesarjenje, vadba na vodi in podobno,« dodaja sogovornik.

Glede trendov s področja organiziranih vadb so še vedno vodilni v Združenih državah Amerike, čedalje bolj je v ospredju tudi Evropa – še posebno na azijskem trgu, kjer prevladuje evropski vpliv.

Dober inštruktor se ne rodi, ampak se naredi

Tudi na letošnjem Eurofit Festu bodo gostili številna največja imena iz sveta fitnes industrije. »Naj omenim Michaela Kinga iz Velike Britanije, katerega zasnovani program pilatesa učijo v tridesetih državah. Prihajajo tudi plesna mojstrica Anastasia Alexandridi, Amy Wang iz Tajvana, Maria Sollon iz Združenih držav Amerike ter mnogi drugi strokovnjaki iz devetnajstih držav. Seveda ne bo manjkalo niti slovenskih strokovnjakov s področja prehrane, kineziologije, aerobike in tako dalje,« zagotavlja Marko Geršak.

Dober inštruktor se ne rodi, ampak se naredi, poudarja sogovornik. Za to je namreč potrebnega veliko dela, volje, energije ter ur in ur treninga, vodenja in želja po usmerjanju in izobraževanju. Dodaja, da ima Bodifit kot vodilna izobraževalna organizacija za inštruktorje v Sloveniji v svojih vrstah veliko odličnih inštruktorjev, ki že leta postavljajo trende na evropskih odrih in osvajajo odmevne nazive na različnih tekmovanjih.

Tudi dober animator in komunikator

Tudi na letošnji fitnes konvenciji bodo strokovnjaki izbrali najboljšega inštruktorja leta. Tekmovanje bo namenjeno inštruktorjem, trenerjem in vaditeljem vodenih vadb, plesnih vadb, aerobike, stepa in podobnih vadb, ki še nimajo odmevnejših nastopov in se šele želijo uveljaviti kot »prezenterji«.

»Inštruktorja leta izbiramo glede na njegove sposobnosti vodenja, kakovost gibanja in metodičnost učenja. Lansko leto je to postala Asja Pajk, inštruktorica Bodifita, ki je pozneje v Barceloni osvojila tudi naslov evropski inštruktor leta,« pove Grešak in doda, da so glavne odlike dobrega inštruktorja dovršenost v gibanju, pedagoški pristop in lastnosti dobrega animatorja oziroma komunikatorja.

Na dogodku Show Group Performance se bodo predstavile številne privlačne skupine, ki se bodo prav tako potegovale za naziv najboljše. Lansko leto je slavila ekipa Tamare Smonker – Shapeboxing, svojo delavnico shapeboxinga na medvoškem dogodku bo Tamara vodila tudi letos.

V duhu dobrodelnosti

Dvodnevno dogajanje se bo v soboto, 9. marca, ob 7.30 začelo z registracijo udeležencev. Uro pozneje bodo sledili uradno odprtje, predavanja, delavnice, tekmovanja in vadbe, ki se bodo začele ob 9.30. »Imeli bomo kar pet prizorišč, kjer bodo potekali dogodki s področja stepa, plesa in funkcionalnih vadb. Gostili bomo tudi predsednika vodilne organizacije na področju fitnesa v Bruslju Europe Active, ki bo predaval o organiziranosti institucije. V soboto bodo potekala tudi vsa tri tekmovanja, ki so del dogodka: show group contest, newcomer (inštruktor leta) ter polfinale tekmovanja Bodifit atlet,« Geršak opiše pestro dogajanje.

Zvečer bo uradna zabava v pivnici Paviljon na Gospodarskem razstavišču, ki se je bodo med drugimi udeležili vsi nastopajoči in vsi udeleženci Eurofit Festa. Nastopili bodo znani obrazi slovenske pevske, standup in plesne scene. Program konvencije bodo nadaljevali v nedeljo zjutraj, poleg vadb, predavanj in delavnic pa bo na urniku tudi finale tekmovanja Bodifit atlet.

Konvencija bo imela tudi letos dobrodelno noto – z zbranimi dobrodelnimi prispevki bodo pomagali sedemletni Brini, ki se zaradi prezgodnjega rojstva bojuje s cerebralno paralizo. Brina je šele pri petih letih prvič začutila celo telo in prvič stala na nogah. To ji je omogočila zahtevna operacija v Združenih državah Amerike. Za starše in deklico je bil to pravi čudež, sploh po napovedi zdravnikov po rojstvu, da ne bo nikoli samostojna. Dobrodelna gesta ji bo omogočila terapije, ki jih potrebuje, in da bo lahko šla na kontrolni pregled k zdravnikoma, ki sta ji omogočila, da stoji na nogah, piše, riše, barva…