Raziskovalci na Univerzi Harvard so izhajali iz razmeroma uveljavljene predpostavke, »da je boljša fizična pripravljenost povezana z nižjo stopnjo primerov kardiovaskularnih bolezni«. Predpostavka sama po sebi ni nič prelomnega, je pa zanimivo, kaj so v okviru raziskovanja želeli dognati. Raziskovalce je zanimalo, ali obstaja lažji, neposrednejši način, kako lahko zdravnik oceni tveganje bolezni pri pacientih. Kot so pokazali zgodnji izsledki članka revije Ameriškega zdravniškega združenja (American Medical Association), je morda vse skupaj izredno enostavno – pacient mora zgolj ugotoviti, koliko sklec zmore narediti.

Znanstveniki so kar desetletje spremljali nekaj več kot 1100 gasilcev iz 10 gasilskih postaj v Indiani. Ko so ti prišli na reden obisk k zdravniku, so opravili tudi test, koliko sklec so sposobni narediti. Zdravniki so uporabljali metronom, ga nastavili na 80 udarcev na minuto, gasilci pa so pričeli s sklecami. Kot rezultat so obveljale bodisi preštete sklece do izteka minute ali pa se je upoštevalo število sklec do trenutka, ko posamezniku ni uspelo narediti nadaljnje sklece v razmaku treh udarcev metronoma.

Poceni in enostaven način vpogleda v pacientovo zdravje

Quartz poroča, da so zdravniki v obdobju desetih let pri gasilcih, ki so zmogli opraviti višje število sklec, opazili znatno zmanjšanje znakov, ki so značilni za s srcem in ožiljem povezane bolezni. Pri tistih, ki so jih naredili več kot 40, so zabeležili kar 96-odstotkov manj primerov kardiovaskularnih bolezni v primerjavi s tistimi, ki so jih zmogli manj kot 10.

»Za pregled s sklecami ni potrebna nikakršna posebna oprema. Stroški so tako rekoč nični, test je možno opraviti skorajda povsod v vsega dveh minutah, hkrati pa daje objektivno oceno fizične pripravljenosti. Je kvantitativna meritev, ki jo zlahka razumeta tako zdravnik kot pacient,« so zapisali znanstveniki s Harvarda. V primerjavi s tekom na tekoči stezi je za takšen preizkus potrebnega manj časa in je zelo enostaven.

Tovrstno redno testiranje je dobrodošlo, saj bolezni kot na primer hipertenzija in diabetes po navedbah neprofitnega Ameriškega združenja za srce (American Heart Association) ostajata med vodilnimi vzroki za smrt na svetovni ravni. A hkrati je potrebno zavedanje, da je test s sklecami naposled le orodje, kako na enostaven način preveriti fizično pripravljenost posameznika.