Iz protesta proti predsedniški kandidaturi se je v petek na ulice po vsej državi odpravilo več deset tisoč Alžircev. Bolehni predsednik, ki je na invalidskem vozičku in se le redko pojavlja v javnosti, danes pa praznuje 82. rojstni dan, naj bi kandidaturo vložil v nedeljo.

Demonstracije so večinoma minile mirno, le v prestolnici Alžir je izbruhnilo več spopadov med protestniki in policijo. Varnostne sile so v prestolnici tudi uporabile solzivec, vodne topove in gumijaste naboje, ko se je več sto protestnikov približalo predsedniški palači.

Bouteflika, ki je na oblasti od leta 1999, je val protestov sprožil 10. februarja z napovedjo, da se bo na predsedniških volitvah 18. aprila potegoval za peti mandat. Gre za najbolj obsežne proteste v državi v zadnjih 20 letih in prve, ki so uperjeni proti predsedniku.

Bouteflika je spoštovanje pridobil z vlogo pri končanju državljanske vojne (1992-2002), ki je zahtevala skoraj 200.000 življenj. V času arabske pomladi januarja 2011 je prebrodil najhujše z odpravo izrednih razmer po 19 letih in uporabo denarja od prodaje nafte za dvig plač.

Po možganski kapi leta 2013 je utrdil oblast v Alžiriji, kjer je obveščevalna služba dolgo veljala za državo v državi. Leta 2016 je namreč razpustil močno obveščevalno agencijo DRS, potem ko je po četrt stoletja odstavil njenega šefa, generala Mohameda Medieneja. Po kapi je Boutefliko sicer le redko mogoče videti v javnosti. Po podatkih predsedstva je trenutno v Ženevi na "rednih zdravstvenih pregledih", kjer je od minule nedelje.