Bouteflika, ki je na oblasti od leta 1999, je val protestov sprožil 10. februarja z napovedjo, da se bo na predsedniških volitvah 18. aprila potegoval za peti mandat. Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, gre za najbolj obsežne proteste v državi v zadnjih 20 letih in prve, ki so uperjeni proti predsedniku.

Bouteflika je leta 2013 utrpel možgansko kap in ga je od takrat le redko mogoče videti v javnosti. Po podatkih predsedstva je trenutno v Ženevi na »rednih zdravstvenih pregledih«, kjer je od minule nedelje. Kandidaturo naj bi po napovedih vložil v nedeljo, na zadnji dan, ko jo je mogoče vložiti in dan po tem, ko bo dopolnil 82 let.

V središču prestolnice Alžir se je danes na osrednjem trgu in glavnih avenijah zbralo več tisoč ljudi. Del protestnikov je kljub močni policijski navzočnosti in uporabi solzivca nadaljevalo protestni pohod proti predsedniški palači. Mnogi nosijo napise »Ne petemu mandatu«, drugi pozivajo h koncu režima Bouteflike. Policijsko navzočnost so okrepili okoli glavnih vladnih poslopij v mestu.

O množičnih protestih in okrepljeni varnosti lokalni mediji poročajo tudi iz drugih delov države, med drugim iz drugega največjega mesta Oran. Danes ni poročil o nasilju niti o aretacijah.

Minuli teden je policija proti protestnikom uporabila solzivec, več deset protestnikov pa so prijeli zaradi »kaljenja javnega reda, napadov na policiste in oškodovanja premoženja«, so sporočile varnostne sile.

Premier Ahmed Ouyahia je v četrtek neimenovane sile obtožil, da skušajo destabilizirati državo. Proteste sicer organizirajo prek družbenih medijev, na katerih pravijo, da je njihov cilj ne samo to, da Bouteflika ne bi več kandidiral, temveč da protestirajo proti celotni vladajoči eliti.

Bouteflika je spoštovanje pridobil z vlogo pri končanju državljanske vojne (1992-2002), ki je zahtevala skoraj 200.000 življenj. V času arabske pomladi januarja 2011 je prebrodil najhujše z odpravo izrednih razmer po 19 letih in uporabo denarja od prodaje nafte za dvig plač.

Po kapi je utrdil oblast v državi, kjer je obveščevalna služba dolgo veljala za državo v državi. Leta 2016 je namreč razpustil močno obveščevalno agencijo DRS, potem ko je po četrt stoletja odstavil njenega šefa, generala Mohameda Medieneja, še navaja AFP.