V središču Zagreba so v soboto protestirali novinarji. Protest je organiziralo Hrvaško novinarsko društvo (HND), potekal pa je pod geslom Medije ste ugrabili, novinarstva ne damo. Sklenili so ga pred poslopjem hrvaške vlade, ki so ji izročili osem zahtev za spremembo odnosa do medijev in novinarjev.

Na shodu so izpostavili, da je bilo proti novinarjem na Hrvaškem vloženih približno 1200 tožb zaradi duševnih bolečin, od leta 2014 pa je bilo pretepenih 18 novinarjev. Predsednik HND Hrvoje Zovko je po megafonu večkrat izpostavil, da je protest glas novinarjev proti uničevanju novinarstva kot javne dobrine ter da je treba povedati, da je dovolj. Poudaril je, da »vsak klatež in kriminalec lahko toži novinarje za duševne bolečine, tudi če gre za objavo resničnih dejstev«.

Novinarski protest so podprle nekatere znane osebnosti, med drugim iz vrst levosredinskih in levičarskih strank. Po ocenah organizatorjev se je protestnega sprehoda udeležilo dobrih 500 ljudi, med katerimi so prevladovali novinarji. Bilo je videti napise Ugrabili ste medije, mikrofona ne damo, Katedrala duha (HRT) potrebuje prepih, Jutri ne boste nič vedeli, Grozili ste s smrtjo novinarjem Indexa in podobne.

Zahteve za hrvaško vlado

Zovko je med drugim dejal, da hrvaške javne ustanove, kot sta hrvaška radio in televizija (HRT) in rektorat, vodijo »križarsko vojno proti novinarjem v sramoto države, Evropske unije in celotnega sveta«. Dodal je, da se hrvaška vlada »obnaša ignorantsko, ker meni, da je ignoranca rešitev problema«.

Na trgu svetega Marka pred poslopjem hrvaške vlade so prebrali zahteve, ki so jih v kuverti izročili vladi premierja Andreja Plenkovića. Od nje zahtevajo spremembo zakonodaje, ki bo lahko zaščitila novinarje, ki profesionalno opravljajo svoje delo. Zahtevajo tudi depolitizacijo sveta za elektronske medije, razrešitev vodstva HRT ter spremembe zakona o HRT. Zahtevajo še izvajanje obstoječe medijske zakonodaje in preprečevanje vmešavanja lokalnih oblastnikov v medije. Zovko je napovedal, da se bo boj novinarjev za neodvisnost in svobodo novinarskega poklica nadaljeval, dokler se odnos do novinarstva ne bo izboljšal.

Podpora iz Slovenije

Protest novinarskih kolegov v Zagrebu je znova podprlo tudi Društvo novinarjev Slovenije. Ob tem so vnovič obsodili ravnanje uprave HRT, ki je sprožila 36 tožb proti novinarjem in medijem. »Dejstvo, da javni medij sproža postopke proti svojim zaposlenim, nekdanjim zaposlenim, funkcionarjem novinarskih združenj in ostalim novinarskim kolegom, kaže na pomanjkanje osnovnega razumevanja poslanstva in vloge javnega medija. Pomeni tudi zlorabo javnega denarja za obračunavanje s kritičnimi posamezniki in mediji,« je zapisal DNS in dodal, da je strah zbujajoče tudi splošno stanje svobode govora na Hrvaškem.